Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2023

Το θέμα της λευκιστικης μπεκάτσας

Απάντηση της ΚΟΜΑΘ για το θέμα της λευκιστικής μπεκάτσας

  • Κυνηγος έκανε στην ΚΟΜΑΘ κοινοποίηση των φωτογραφιών του με την λευκιστική μπεκάτσα.
    Άμεση ήταν η απάντηση της Ομοσπονδιας προς τον κυνηγό, όμως το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφερον τόσο για τους μπεκατσοκυνηγούς, όσο και εύρύτερα.

    Η Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της ΚΟΜΑΘ ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την συγκέντρωση στοιχείων – φωτογραφιών για την εμφάνιση «ανωμαλιών» (χρωματική απόκλιση, σωματομετρικών ιδιαιτεροτήτων κ.α.) σε είδη θηραμάτων.

    Κάποιες φορές θηρεύονται μπεκάτσες των οποίων τμήμα του φτερώματός τους είναι λευκό. Παλαιότερα το φαινόμενο αναφερόταν ως αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια ή μερικός αλφισμός. Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας μελανίνης και οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης. Χαρακτηριστικό των ατόμων με αλφισμό είναι η ροζ ίριδα των ματιών και τα σοβαρά προβλήματα όρασης που, συνήθως, συνεπάγεται. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό τέτοια άτομα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, εύκολα, στο φυσικό περιβάλλον γι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια η εμφάνισή τους.

    Σήμερα η εμφάνιση λευκών τμημάτων στο φτέρωμα των πτηνών χαρακτηρίζεται ως λευκισμός που οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη χρωστική ουσία, ιδιαίτερα τη μελανίνη, να εναποτεθεί σωστά στα φτερά του πτηνού. Στις μπεκάτσες το ποσοστό των λευκιστικών ατόμων ανέρχεται σε περίπου 0,01-0,03% και εκδηλώνεται συνήθως με την εμφάνιση λευκών πρωτευόντων, όπως στη συγκεκριμένη μπεκάτσα. Ο λευκισμός δεν επηρεάζει τη ζωή ενός πτηνού, πλην ίσως ότι το κάνει πιο ευάλωτο σε αρπακτικά τα οποία μπορούν να το εντοπίσουν πιο εύκολα.

Το θέμα της λευκιστικης μπεκάτσας

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU