Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Γιατί να Κυνηγήσεις

  • giati na kynigiseis01

    Γενικά

    Ο άνθρωπος κυνηγάει εδώ και 2 περίπου εκατομμύρια χρόνια, ενώ άρχισε να καλλιεργεί τη γη μόλις 8.000 χρόνια πριν. Οι άνθρωποι κυνηγούσαν τότε για τροφή και ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα, το μαλλί και τα κόκαλα.

    Τα θηράματα αποτελούσαν θρεπτική τροφή και βοήθησαν τον άνθρωπο να επιβιώσει ακόμα και σε περιοχές που δεν ήταν καλλιεργήσιμες και δεν μπορούσε να βρει τροφή φυτικής προέλευσης.

    Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι έφτιαχναν καλύτερα εργαλεία και επινοούσαν αποτελεσματικότερες μεθόδους στο κυνήγι τους. Η ποιότητα της τροφής τους (θηράματα) που ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες συνέβαλε επίσης στην αύξηση της ευφυΐας των ανθρώπων.

    Το αποτέλεσμα ήταν ταχεία εξέλιξη και όξυνση του ανθρώπινου νου, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για όλα τα επιτεύγματα που έχει πετύχει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.

    Το κυνήγι αποτέλεσε ιστορικά δραστηριότητα ιδιαίτερα αγαπητή τόσο σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όσο και σε πολιτικά πρόσωπα (βασιλιάδες κλπ), γεγονός που αποτυπώνει έμμεσα και την αξία του. Υμνήθηκε από τον Ξενοφώντα στο ακόμη και σήμερα επίκαιρο πόνημά του που αξίζει να διαβάζει κανείς «Κυνηγετικός».

    Η λέξη κυνηγός σημαίνει τον άνθρωπο που οδηγεί κάποιο σκύλο (κυνός– άγω) μιας και έτσι ασκείτο η θήρα στα αρχαία χρόνια.

    Στις μέρες μας θήρα και κυνήγι έχουνε πάρει ταυτόσημη έννοια και η λέξη κυνήγι σημαίνει την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη ή τη θανάτωση κάποιου ζώου, ανεξάρτητα από το αν αυτό γίνεται με σκύλο ή όχι.

    Αν και ο άνθρωπος έχει εξασφαλίσει την τροφή του μέσα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να κυνηγούν και στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200.000 κυνηγοί.

    Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους οι κυριότεροι από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω.


    Για ποιους λόγους να κυνηγήσει κανείς σήμερα;

    giati na kynigiseis02

    Το κυνήγι είναι από τα βασικότερα ένστικτα του ανθρώπου, το οποίο δεν εκφράζεται όσο θα περίμενε κανείς κυρίως λόγω της ζωής στην πόλη και των περιορισμών που αυτή θέτει.

    Αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα που περνά συνήθως από γενιά σε γενιά με συγκεκριμένη κουλτούρα, που εμπεριέχει το ένστικτο και την ανάγκη για επαφή με τη φύση, η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο.

    Κάθε κυνηγετική εξόρμηση, από την οργάνωση του εξοπλισμού και το σχεδιασμό της εξόδου, μέχρι την υλοποίησή της, αλλά και μετέπειτα, σε κάποιο καφενείο ή ταβέρνα, ή στο βουνό, μόνοι ή παρέα με φίλους, προσφέρει σε κάθε κυνηγό ψυχικά οφέλη ιδιαίτερα σημαντικά και ανεκτίμητα.

    Η διατροφική ποιότητα του κρέατος των θηραμάτων είναι πολύ καλύτερη από αυτή των κτηνοτροφικών ζώων, η οποία στις εντατικές εκτροφές έχει χαρακτηριστεί εν δυνάμει καρκινογόνος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf).

    Εφόσον ένα θήραμα ζει σε περιοχές που δεν είναι υποβαθμισμένες και δεν έχουν μεγάλα φορτία ρύπανσης, τότε εκτιμάται πως το κρέας του είναι πολύ πιο υγιεινό για κατανάλωση σε σχέση με το κρέας του εμπορίου που προέρχεται από εντατική κτηνοτροφία.

    Ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από το κυνήγι βιώνει την επαφή με τη φύση την οποία στερείται με τη ζωή στην πόλη.

    Οι περισσότερες σύγχρονες ασθένειες σχετίζονται άμεσα με το άγχος, την καθιστική ζωή και την κακή ποιότητα διατροφής. Με το κυνήγι, ειδικά όταν αυτό γίνεται περπατώντας, όλοι αυτοί οι αρνητικοί και επιβλαβείς για την υγεία μας παράγοντες περιορίζονται σημαντικά.

    Το κυνήγι από μέσο επιβίωσης έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής - δραστηριότητα αναψυχής που συνδυάζει τα παραπάνω.

    Στις περιπτώσεις που η θήρα ασκείται με παρέα και εφόσον τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και η νομοθεσία, κάθε έξοδος προσφέρει πολλά στον κυνηγό και θεωρείται πετυχημένη, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάρπωση θηραμάτων ή όχι.

    Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 450 είδη πτηνών και 116 είδη θηλαστικών. Από αυτά επιτρέπεται το κυνήγι 31 πτηνών και 5 θηλαστικών.

    Ο τρόπος άσκησης της θήρας ποικίλει από θήραμα σε θήραμα. Κάποια κυνήγια γίνονται σε μεγάλες ομάδες (αγριόχοιρος), κάποια σε μικρότερες ομάδες (λαγός) και κάποια θηράματα μπορεί κανείς να τα κυνηγήσει εύκολα και μόνος.

    Κάποια θηράματα κυνηγιούνται με σκυλιά, ενώ άλλα χωρίς σκύλο. Κάποια θηράματα κυνηγιούνται με περπάτημα, ενώ κάποια άλλα με καρτέρι, παραμονή δηλαδή του κυνηγού κρυμμένου σε σταθερό σημείο όπου περιμένει τα θηράματα να πάνε σε αυτόν. Κάποια κυνηγιούνται σε πεδινές περιοχές ενώ άλλα σε ορεινές και δύσβατες. Κάποια σε δασικές εκτάσεις, κάποια στις κορυφές των βουνών και κάποια σε αγροτικές. Κάποια είδη κυνηγιούνται νωρίς το Φθινόπωρο σε σχετικά καλές καιρικές συνθήκες (τρυγόνι – ορτύκι), ενώ άλλα από τον Οκτώβριο και μετά σε πιο Χειμερινές καιρικές συνθήκες.

    Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο μπορεί οποιοσδήποτε Έλληνας ενήλικος πολίτης να κυνηγήσει, ανεξάρτητα από την ηλικία, τις δυνατότητες, τον ελεύθερο χρόνο, την οικονομική επάρκεια και τη φυσική του κατάσταση. Η συζήτηση με κάποιον φίλο που κυνηγά ή με κάποιον εκπρόσωπο των κυνηγετικών οργανώσεων θα μπορούσε να κατευθύνει κάθε νέο κυνηγό προς τον τύπο άσκησης της θήρας που του ταιριάζει περισσότερο.

    Πώς είναι οργανωμένη η κυνηγετική δραστηριότητα;

    Η θήρα είναι μακράν η καλύτερα οργανωμένη υπαίθρια δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται καλύτερα οργανωμένη ακόμη και από επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούνται στη φύση (υλοτομία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία). Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποτελούν σωματεία συνεργαζόμενα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εποπτευόμενα από τη Δασική Υπηρεσία.

    Διακρίνονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους (σε τοπικό επίπεδο), στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες (σε επίπεδο περιφέρειας) και στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε επίπεδο επικράτειας. Είναι στελεχωμένες με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και αποτελούν τα παλαιότερα σωματεία που σχετίζονται με δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου που ασκείται στη φύση.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 160.000 ενεργοί κυνηγοί, ενώ ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως αγγίζει τους 200.000 με δεδομένο το ότι κάποιοι βγάζουν περιστασιακά άδεια θήρας και όχι κάθε χρόνο.

    Η οργάνωση των κυνηγών και της κυνηγετικής δραστηριότητας αποτυπώνεται και στον έντυπο και ηλεκτρονικό κυνηγετικό τύπο. Με πλήθος περιοδικών, εφημερίδων, ιστοσελίδων, blogs κλπ, κάθε νέος και παλιός κυνηγός, μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για θέματα που τον ενδιαφέρουν και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητά του.

    Υπάρχουν επίσης αρκετά σκοπευτήρια, στα οποία μπορεί κάθε κυνηγός να εξασκηθεί στη χρήση του όπλου, διαδικασία που προσφέρει, γνώση, ασφάλεια και ψυχαγωγία.

    Το κυνήγι στην Ελλάδα γίνεται με συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες και με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των θηραμάτων. Γίνεται δηλαδή αειφορικά και ο λόγος είναι απλός: αν δεν υπάρχουν θηράματα δε θα μπορούν οι κυνηγοί να κυνηγήσουν, γεγονός το οποίο δε θα ήθελε κανένας.

    Απειλούνται τα θηράματα ή άλλο είδος από την άσκηση της θήρας;

    Αποτελεί μύθο το ότι το κυνήγι απειλεί τους πληθυσμούς των άγριων ζώων.

    Κανένα από τα θηράματα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ σε πολλά οι πληθυσμοί αυξάνονται παρά το κυνήγι τους, όπως συμβαίνει ενδεικτικά με τον αγριόχοιρο, το αγριοκούνελο σε κάποια νησιά, τις φάσσες και άλλα. (http://www.iucnredlist.org/details/22690103/0)

    Είναι συμβατή η άσκηση της θήρας με την προστασία του περιβάλλοντος;

    Οι κυνηγοί προστατεύουν με πολλούς τρόπους τα θηράματα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

    Μερικοί από αυτούς είναι η θηροφύλαξη, η βελτίωση βιοτόπων, η συνεχής επιστημονική έρευνα πάνω στους πληθυσμούς των θηραμάτων και τη βιολογία τους, η συμμετοχή στην αντιπυρική προστασία και η συνεχής εκπαίδευση, ενημέρωση και επιμόρφωση των κυνηγών.

    Πώς μπορώ να βγάλω άδεια θήρας;

    Στην Ελλάδα, για να κυνηγήσει κάποιος πρέπει να περάσει με επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις που δίνονται δύο φορές το μήνα στο πλησιέστερο Δασαρχείο και να κριθεί ικανός από πλευράς υγείας για να φέρει όπλο, με συγκεκριμένα έγγραφα που εκδίδονται από το εκάστοτε τμήμα Ασφαλείας, μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου και εφόσον έχει προσκομίσει το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας.

    Οι παραπάνω διαδικασίες είναι σχετικά απλές.

    Μετά την επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις, ο νέος κυνηγός μπορεί να εκδώσει την άδεια θήρας του όπου έχει τρεις επιλογές:

    1. Να εκδώσει τοπική άδεια θήρας, η οποία του δίνει το δικαίωμα να κυνηγήσει εντός του νομού στον οποίο κατοικεί.
    2. Να εκδώσει περιφερειακή άδεια θήρας η οποία του δίνει το δικαίωμα να κυνηγήσει σε όλη την περιφέρεια του τόπου κατοικίας του (π.χ. Μακεδονία και Θράκη)
    3. Να εκδώσει γενική άδεια θήρας η οποία του δίνει το δικαίωμα να κυνηγήσει σε όλη την επικράτεια.

    Οι άδειες θήρας είναι ετήσιες. Ανανεώνονται δηλαδή κάθε χρόνο.

    Σας καλούμε να επισκεφτείτε τον πλησιέστερο Κυνηγετικό Σύλλογο στην περιοχή σας, ή την οικεία Κυνηγετική Ομοσπονδία όπου θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα, να θέσετε τις ερωτήσεις σας και γενικότερα να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πώς, πότε, που και υπό ποιες συνθήκες και θεσμικό πλαίσιο μπορεί να κυνηγήσει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα.

     

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU