Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Επαναφοράς/Ξεπετάγματος

 • Σκύλοι επαναφοράς, ξεπετάγματος, νερού

  Γνωριμία με τις κυριότερες φυλές κυνηγετικών σκύλων επαναφοράς, ξεπετάγματος, νερού.

  Του Γιάννη Νικολακόπουλου

  Ανήκουν στην Ομάδα 8 και αποτελούν τρεις υποομάδες. Οι Σκύλοι Επαναφοράς (απόρτ), έχουν ως έργο την ανεύρεση του χτυπημένου θηράματος και την επαναφορά του στον κυνηγό. Οι Σκύλοι Ξεπετάγματος, επί πλέον της επαναφοράς, ερευνούν, εντοπίζουν και ξεσηκώνουν το θήραμα σε απόσταση βολής. Οι Σκύλοι Νερού είναι εξειδικευμένοι για εργασία στο νερό, είναι όμως τόσο περιορισμένη η διάδοσή τους που δεν θα αναφερθούμε σε αυτούς.

  Στην Πρώτη υποομάδα Επαναφοράς (Retrievers) Αντιπροσωπευτικές φυλές είναι:

   

  Λάμπραντορ Ριτρίβερ (Labrador Retriever)

  labrador retriver

  Πάντα μονόχρωμος, από απαλό μπεζ έως σκούρο ξανθό ή μαύρο. Στατιστικά οι περισσότεροι εργασιακοί σκύλοι που έχουν διαπρέψει σε αγώνες είναι μαύρου χρώματος. Οι αρσενικοί έχουν ύψος 56–57εκ., ενώ οι θηλυκοί 54–56εκ. Ο πολύ φιλικός και υπάκουος αυτός σκύλος διαθέτει ευφυΐα και προθυμία να ευχαριστεί τους οικείους του κάνοντάς τον έτσι ενεργό μέλος της οικογένειας έστω και αν οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν εξειδικευμένες κυνοφιλικές γνώσεις. Εύκολος στην εκπαίδευση, ευγενικός αλλά και δραστήριος, ενεργητικός και αθλητικός. Θέλει καθημερινή άσκηση, αφ’ ενός μεν γιατί έχει τάση για παχυσαρκία, αφ’ ετέρου δε για να εκτονώνει την ενέργειά του. Αν περιορίζεται ή του συμπεριφέρνονται καταπιεστικά μπορεί να γίνει δύστροπος ή μαλθακός. Στο κυνήγι συνοδεύει τον κυνηγό ή περιμένει υπομονετικά καθισμένος δίπλα του μέχρι να πάρει εντολή για επαναφορά. Έχει καλή μνήμη και θυμάται που πέφτουν τα θηράματα, έτσι δεν είναι ανάγκη να μετακινείται συνεχώς διώχνοντας τα πουλιά από το καρτέρι. Όταν του ζητήσουν να απορτάρει φεύγει με ταχύτητα ευθεία προς το θήραμα, υπερπηδά εμπόδια αντί να τα παρακάμψει και επιστρέφει με το θήραμα από τον ίδιο δρόμο. Σε περίπτωση που δεν έχει εντοπίσει ένα πεσμένο θήραμα κοιτά τον κυνηγό περιμένοντας ένα νεύμα για πάρει νέα πορεία. Σαν ιδανικός κολυμβητής, είναι κατάλληλος για όλα τα υδρόβια. Χάρη στην ισχυρή όσφρήσή του θεωρείται από τους καλύτερους θηραματοφόρους σκύλους. Ιχνηλατώντας βρίσκει και τα πληγωμένα θηράματα που ποδαρώνουν. Αν εκπαιδευτεί εντατικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και το ξεπέταγμα. Διαπρέπει ακόμη ως σκύλος στρατιωτικών, αστυνομικών και τελωνειακών καθηκόντων. Ιδανικός ως οδηγός τυφλών και βοηθός ατόμων με ειδικές ανάγκες.

   

   

  Γκόλντεν Ριτρίβερ (Golden retriever)

  golden retriver  Η ονομασία του προέρχεται από το χρώμα του μανδύα του. Έχει διπλό τρίχωμα που τον προστατεύει στο νερό, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στα πυκνά. Το χρώμα του είναι από ανοικτό κρεμ έως σκούρο χρυσό. Το ύψος των αρσενικών είναι 55–60 εκ. και των θηλυκών 50–55εκ. Είναι τόσο αγαπητός που στις περισσότερες χώρες κατέχει το ρεκόρ γεννήσεων και συμμετοχών σε εκθέσεις και όλων των ειδών τα αθλήματα με σκύλους. Αν εξαιρέσουμε την υπέρμετρη ζωηράδα του στη μικρή ηλικία, είναι σκύλος πολύ πράος, φιλικός, έξυπνος, ανθρωποκεντρικός, πολύ πρόθυμος να προσφέρει και κυρίως αξιόπιστος. Γι’ αυτό διακρίνεται όπως και το Λάμπραντορ για την κοινωνική του συμβολή ως οδηγός τυφλών αλλά και σε καθήκοντα ανεύρεσης ναρκωτικών και εκρηκτικών. Δεινός κολυμβητής και παθιασμένος θηραματοφόρος. Ο τρόπος εργασίας του είναι παρεμφερής με του Λάμπραντορ. Σκύλος που θα κάνει τα πάντα για να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του. Ως περιζήτητος σκύλος συντροφιάς έχει υποστεί τις συνέπειες της κακής μαζικής εκτροφής. Προσοχή λοιπόν στην επιλογή, ώστε ο αποκτώμενος σκύλος να προέρχεται από κυνηγετικές γραμμές και να είναι απαλλαγμένος από κληρονομικές παθήσεις.

   

  Στη Δεύτερη υποομάδα Ξεπετάγματος (Flushing Dogs) οι πιο διαδεδομένες φυλές είναι:

   

   

  Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ – Κόκερ (Cocker Spaniel)

  aggliko koker spaniel  Μικρόσωμη φυλή, με συμπαγή κορμό. Αρσενικά με ύψος 39-41εκ. και  θηλυκά 38-39εκ. Τα μονόχρωμα είναι μαύρο ή κανελί (ανοικτό έως κόκκινο) ή συκωτί ή Μαύρο-πύρινο (black & tan). Τα ποικιλόχρωμα είναι άσπρο με πορτοκαλί, λεμονί ή καστανό καθώς και λευκόστικτα με μαύρο (blue roan), πορτοκαλί ή λεμονί. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ σκύλων εκθέσεων και σκύλων εργασίας (όπως και στα Σπρίνγκερς και τα ριτρίβερς) και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των αποκτώμενων για κυνήγι ζώων. Το πρότυπό του είναι χαρούμενο, εύθυμο και αισιόδοξο. Είναι σκύλος δραστήριος, αθλητικός, αεικίνητος, καθόλου νευρωτικός ή επιθετικός. Αγαπά τους ανθρώπους και είναι φιλικός με άλλους σκύλους. Ιδανικό κυνηγόσκυλο για να ζει σε διαμέρισμα αρκεί να έχει συχνά την ευκαιρία να τρέξει ελεύθερο για να εκτονώσει την απίστευτη ενέργειά του. Λόγω της νοημοσύνης, του πάθους του και της επιθυμίας του να περιεργάζεται και να παρατηρεί τα πάντα, έχει επιδόσεις σε όλα τα κυναθλήματα. Λόγω της εξαιρετικής του οσφρητικής ικανότητας έχει χρησιμοποιηθεί από σώματα ασφαλείας. Στο κυνήγι δεν διαφέρει η εργασία του από τον μεγαλύτερο ξάδελφο του το σπρίνγκερ. Ερευνά ζωηρά και γρήγορα, κοντά στον κυνηγό, ξεπετώντας οτιδήποτε θήραμα συναντήσει, φτερωτό ή τριχωτό. Ιδιαίτερα ικανό στις μπεκάτσες και τους φασιανούς.

  Ιδανικό για δάση, κάμπους και λόφους με πυκνούς θάμνους. Επειδή λατρεύει το νερό είναι πολύ καλό για κυνήγι υδροβίων. Στο απόρτ είναι άριστο από ξηρά ή νερό, είναι δε τόσο δυναμικό που άνετα μεταφέρει έναν μεγάλο φασιανό ή ακόμα ένα λαγό, πηδώντας ακόμη και εμπόδια. Είναι ακούραστος παθιασμένος κυνηγός που δεν τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες. Το μακρύ του τρίχωμα τον προφυλάσσει μεν από τον καιρό και τα πυκνά, αλλά θέλει αρκετή περιποίηση.

   

   

  Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ – Σπρίνγκερ  (English Springer Spaniel)

  aggliko springer spaniel


  Το ταχύτερο και ψηλότερο από τα βρετανικά σπάνιελς, περίπου 51 εκ. Λευκοκάστανο (λευκό – συκωτί) ή λευκόμαυρο ή τρίχρωμο με πύρινα σημάδια. Το συγγενικό του Ουαλικό Σπρίνγκερ είναι αποκλειστικά λευκοκόκκινο. Το σχετικά μικρό του μέγεθος, η ομορφιά του, ο φιλικός και πράος χαρακτήρας του, ο ισορροπημένος ψυχισμός του, η ικανότητά του να προσαρμόζεται, η αγάπη του για την οικογενειακή ζωή και κυρίως με τα παιδιά  τον κάνουν ιδανικό σύντροφο κυνηγών αστικών κέντρων.  Το όνομά Σπρίνγκερ σημαίνει ξεπεταχτής, προέρχεται από τη λέξη spring που σημαίνει ελατήριο και υποδηλώνει σαφώς τον τρόπο εργασίας του. Ερευνά, εντοπίζει και ορμά στο θήραμα για να το ξεπετάξει, επομένως η έρευνά του είναι κοντινή, πάντα εντός του βεληνεκούς του όπλου. Άριστος στην επαναφορά από ξηρά ή νερό, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατικές του ικανότητες, δεν χάνει τραυματισμένο φτερωτό ή τριχωτό θήραμα. Ιδανικός για δάση, θάμνους, βατσινιές, πουρναρωτά, βάλτους, λίμνες και πεδιάδες, ενώ πατά γερά και το πετρωτό. Κατάλληλος για όλα τα θηράματα με οποιοδήποτε καιρό. Είναι ταχύτατος, ευέλικτος, πανέξυπνος, δραστήριος, χαρούμενος, επίμονος, με διάθεση για παιχνίδι. Για τις ικανότητές του και την δυνατή του «μύτη» χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως διασώστης και αστυνομικός σκύλος.

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU