Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Συντήρηση όπλου

Συντήρηση όπλου

 • Η συντήρηση του όπλου

  Το όπλο μας κατά τη διάρκεια του κυνηγιού είναι εκτεθειμένο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως σκόνη και υγρασία. Επίσης λόγω της χρήσης πάντα μέσα στην κάννη μένουν κατάλοιπα της καύσης της πυρίτιδας, κατάλοιπα μολύβδου από την τριβή των σκαγιών καθώς και κατάλοιπα πολυαιθυλενίου από τους συγκεντρωτήρες των φυσιγγίων. Η συντήρηση λοιπόν του όπλου μας είναι απαραίτητη αφενός για την προστασία του από τη φθορά και τη διάβρωση, αφετέρου για την καλή λειτουργία του, που είναι και το σημαντικότερο για την αποφυγή τυχόν εμπλοκής και ατυχήματος.

  Τακτική συντήρηση

  Πρέπει λοιπόν το όπλο μας να καθαρίζεται τακτικά. Το πόσο τακτικά εξαρτάται από το είδος της χρήσης, από τις συνθήκες που έχει εκτεθεί το όπλο, από το αν η κάννη είναι επιχρωμιομένη εσωτερικά και από την ποιότητα των λιπαντικών που χρησιμοποιούμε. Για τη συντήρηση πρέπει να λύσουμε το όπλο μας, αν μεν είναι αρθρωτό στα βασικά του μέρη και αν είναι καραμπίνα, απλώς βγάζουμε τον μηχανισμό της σκανδάλης. Απλώνουμε τα εξαρτήματα πάνω σε τραπέζι, αφού έχουμε στρώσει κάποιο υπόστρωμα από ύφασμα ή εφημερίδες. Σκουπίζουμε καλά με ένα βαμβακερό ύφασμα όλα τα μέρη του όπλου για να φύγουν σκόνη και πιθανή υγρασία. Μετά, με στεγνό πάντα ύφασμα τοποθετημένο στη βέργα, περνάμε πολλές φορές την κάννη μέχρι το ύφασμα να βγαίνει καθαρό. Κατόπιν αφού βρέξουμε με το λιπαντικό ένα κομμάτι υφάσματος, λιπαίνουμε το κοίλο της κάννης και όλες τις εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες του όπλου. Στη συνέχεια σκουπίζουμε καλά με καθαρά κομμάτια υφάσματος για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα του λιπαντικού από το εσωτερικό της κάννης και τα εξωτερικά μέρη του όπλου. Επιθεωρούμε τον μηχανισμό της σκανδάλης χωρίς να τον λύσουμε, και τον φυσάμε να φύγουν σκόνες και πιθανά σκουπίδια. Τέλος συναρμολογούμε το όπλο και το τοποθετούμε στον οπλοβαστό. Καλό είναι τα όπλα να μη φυλάσσονται μέσα σε θήκη, γιατί πολλές φορές οι θήκες εγκλωβίζουν υγρασία και αναπτύσσονται ανεπιθύμητες οξειδώσεις.

  Ετήσια συντήρηση

  Μια φορά το χρόνο και συνήθως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, κάνουμε μια πιο επισταμένη συντήρηση στο όπλο μας. Εκτός όλων των παραπάνω που κάνουμε στις τακτικές συντηρήσεις, αφού λύσουμε το όπλο, παίρνουμε ένα - ένα τα εξαρτήματά του και τα ξεπλένουμε με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό νίτρου με τη βοήθεια ενός πινέλου για να καθαρίσουμε στερεοποιημένα λιπαντικά και οποιαδήποτε άλλη ακαθαρσία υπάρχει. Το όπλο τέλος συναρμολογείται και τοποθετείται στον οπλοβαστό. Αν κατά την επιθεώρηση πέσει στη αντίληψή μας οτιδήποτε που μας προξενεί εντύπωση, πρέπει να επισκεφτούμε έναν οπλουργό.

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU