Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Μακεδονίας-Θράκης

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

 • “Η Θηροφυλακή μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των κυνηγών, που θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από κάθε λογής παράνομους οπλοφόρους”.

  Η θηροφύλαξη αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την προστασία της άγριας πανίδας που εντάσσεται στη φυσική μας κληρονομιά και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. H διαπιστωθείσα απουσία ουσιαστικής θηροφύλαξης από το Δημόσιο, μαζί με την ανάγκη εξασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος ώθησαν τις Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας στην πρόσληψη φυλάκων θήρας.

  Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις για μια ακόμη φορά βοηθούν με καθόλα νόμιμες ενέργειες το κράτος, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες κυνηγοί με αποκλειστικά δικούς τους πόρους και δαπάνες προστατεύουν το περιβάλλον χρηματοδοτώντας τη λειτουργία του σώματος της Θηροφυλακής.

  Η παρουσία της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην ύπαιθρο από το 2000 και έπειτα επιτελεί πέρα από κατασταλτικό και ένα πολύ σοβαρό προληπτικό έργο κατά της λαθροθηρίας, όπως αποδεικνύεται και από τη συνεχή μείωση των παραβάσεων στην πορεία των ετών.

  Ο Σκοπός της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων συνοψίζεται κυρίως:

  Α) Στην πρόληψη και καταστολή της λαθροθηρίας
  Η δραστηριότητα της λαθροθηρίας όπως και ή άσκηση του κυνηγίου με παράνομα μέσα (δίχτυα, ξόβεργες, μιμητικές φωνές μηχανοκίνητα μέσα κ.α.) αποτελεί όχι μόνο μία παραβατική συμπεριφορά ή οποία αντίκειται στους Νόμους και τις σχετικές διατάξεις περί θήρας, αλλά και μία πράξη που αντίκειται στους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής που διέπουν το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

  prolipsi lathrothirias

  Β) Στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος
  Η ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των προγραμμάτων που εκπονούνται από τις κυνηγετικές οργανώσεις και έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των βιοτόπων και την ενίσχυση της άγριας πανίδας, όπως αναδασώσεις, απελευθερώσεις θηραμάτων, καλλιέργειες αγρών κ.α.

  anavathmisi fisikou periballontos

  Γ) Στην εθελοντική προσφορά σε έκτακτες ανάγκες
  Συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη της πολιτεία για την προστασία, του κοινωνικού συνόλου και του θηραματικού πλούτου, κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α. και καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές.

  Δ) Στη συνδρομή στην επιστημονική έρευνα
  Οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αφού εκπαιδευτούν σε επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, συνδράμουν ενεργά στην υλοποίηση των προγραμμάτων που εκπονούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, συμμετέχοντας στις καταμετρήσεις, συλλέγοντας δείγματα θηρεύσιµων ειδών, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια κ.α.

  epistimoniki erevna

   

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU