Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Δείκτες

 • Σκύλοι δείκτες

  diktes eisagogiki

   Γνωριμία με τις κυριότερες φυλές κυνηγετικών σκύλων δεικτών

  Του Γιάννη Νικολακόπουλου

  Οι σκύλοι δείκτες (φέρμας) είναι η πολυπληθέστερη ομάδα κυνηγετικών σκύλων. Σύμφωνα με την κατάταξη της FCI, ανήκουν στην Ομάδα 7. Οι δείκτες ερευνούν, εντοπίζουν και υποδεικνύουν τη θέση του θηράματος. Χωρίζονται σε δύο υποομάδες: Τους Δείκτες των Αγγλικών Νήσων και τους Ευρωπαϊκούς (ή Ηπειρωτικούς) Δείκτες.

  Στην πρώτη υποομάδα έχουμε τους:

  ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

  Πόιντερ (Pointer)

  pointer

  Ο απόλυτος δείκτης. Ο σκύλος που το όνομα του σημαίνει την ειδικότητα του. Ο σκύλος που έχει αναβαθμίσει με τα γονίδιά του τις περισσότερες φυλές δεικτών και όχι μόνο. Ο σκύλος που έχει χαρακτηριστεί ως «μύτη με τέσσερα πόδια», «τέλεια μηχανή» «κυρίαρχος του ανέμου και του χώρου». Μεσόμορφος, τα αρσενικά έχουν ύψος 63-69εκ και τα θηλυκά 61-66εκ. Με κοντό τρίχωμα σε χρώμα άσπρο με μαύρο ή με πορτοκαλί ή με λεμονί ή με συκωτί ή μονόχρωμο στα προαναφερθέντα χρώματα ή τρίχρωμο. Πολυσύνθετος χαρακτήρας: Απλός αλλά και αριστοκρατικός, φιλικός και απόμακρος, ήρεμος και δυναμικός, ήπιος αλλά εξαιρετικά δραστήριος, ευγενής αλλά όχι εύκολος. Δεν ενδείκνυται για κυνηγούς που δεν αντιλαμβάνονται πως η ισχυρή προσωπικότητα του σκύλου αυτού είναι προσόν και όχι ξεροκεφαλιά, πως ο σκύλος αυτός δεν πείθεται από όποιον προσπαθεί να τον ισοπεδώσει ή να τον κάνει να κυνηγά στα 50 μέτρα, και πως αν το κάνει με την βία θα χάσει για πάντα το Πόιντερ και θα έχει έναν δυστυχή σκύλο αγνώστου φυλής.

  Ορισμένοι λένε πως είναι ο σκύλος των κάμπων και της πέρδικας. Αυτό φαίνεται να αποτελεί τη μισή αλήθεια γιατί τα Πόιντερ είναι κατάλληλα για όλα τα πουλιά και για όλα τα εδάφη. Αν από μικρό γνωρίσει την ύπαιθρο και σταδιακά εξοικειωθεί με τα πυκνά, τα αγκαθωτά και το νερό, δεν υστερεί από άλλες φυλές, γιατί το πάθος του Πόιντερ για το θήραμα δεν ανακόπτεται από τοπία, καιρούς ή συνθήκες.

  Η έρευνά του είναι μεγάλη σε ανάπτυξη πλάτους και βάθους, είναι ταχύτατη, χαρακτηρίζεται από πρωτοβουλία, εξυπνάδα και ένταση. Η κίνησή του  αναδύει την ρωμαλέα φύση του. Μύες, αρτηρίες, τένοντες, γωνιώσεις, τίποτα δεν μένει κρυφό. Η ακούραστη συσπείρωση και εκτίναξη του σώματος κατά τον καλπασμό, το κράτημα του κεφαλιού σε θέση «ραντάρ επιφανείας», ή αρμονία σώματος και ψυχής σε συνδυασμό με την έμφυτη αίσθηση του θηρευτή φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα: Μυρωδιά, ξεδιάλυμα, εντοπισμός, ανέβασμα, φέρμα, ποντάρισμα. Και όλα αυτά μοναδικό στυλ και ένταση. Πόιντερ σημαίνει δείκτης.

  Αγγλικός Σέττερ – Σέττερ (English Setter)

  English Setter small

  Μεσόμορφος σκύλος. Αρσενικά με ύψος 65-68εκ., θηλυκά 61-65εκ. Το χρώμα του είναι λευκό με στίγματα μαύρα ή πορτοκαλί ή λεμονί ή συκωτί ή συνύπαρξη τριών χρωμάτων, τα μεγάλα μπαλώματα δεν προτιμώνται. Τον χαρακτηρίζει η αριστοκρατική κομψότητα που «ντύνει» με τον μακρύ μεταξένιο μανδύα του έναν μυώδη αθλητικό σκύλο.

  Συμμετρικός, όλο χάρη, με πλαστική κίνηση. Ο καλπασμός του είναι παράλληλος με το έδαφος, άνετος, ευρύς, ζωηρός, στυλάτος, καλύπτει με άνεση τον κυνηγότοπο είτε είναι βουνό, είτε βάλτος, είτε βράχια, δεν πτοείται από πυκνά, ζέστη ή κρύο. Το ιδανικό του περιβάλλον είναι το δάσος, εκεί που υπάρχει η μεγάλη του αγάπη, η μπεκάτσα. Αποδίδει σε όλα τα φτερωτά, ακόμη και στο ορτύκι. Πολύ καλός στα παρυδάτια, αν από μικρός εξοικειωθεί με το νερό, Η διασταυρωμένη του ανοικτή έρευνα βασίζεται στην εξαιρετική του όσφρηση. Ψάχνει στηριζόμενος στον αέρα. Στην παραμικρή αντίληψη αναθυμίασης αντιδρά ακαριαία, σαν ξαφνιασμένος, «ανεβαίνει» χαμηλώνοντας περισσότερο στο έδαφος, πότε σταθερά και πότε με γρήγορες κοφτές κινήσεις, πάντα αθόρυβα σαν γνήσιο αιλουροειδές μέχρι να μπλοκά ρει το θήραμα με τη χαρακτηριστική χαμηλή, καθιστή ή ημικαθιστή (σεττερίσια) φέρμα του. Εξαίρετος στο «ποντάρισμα», έχει έμφυτη τη συναίνεση και τη θηραματοφορία, μπορεί δε να κυνηγά χωρίς ίχνος κόπωσης όλη την ημέρα. Σίγουρα δεν είναι ο σκύλος του μέσου ή οκνηρού κυνηγού που θέλει να κυνηγά δίπλα στον σκύλο του. Αυτό που κάνει τα Σέττερ περιζήτητα και δημοφιλή, εκτός από την αποτελεσματικότητα στο κυνήγι, είναι και ο θαυμάσιος χαρακτήρας τους. Γλυκύτατος, ήπιος, τρυφερός, υπάκουος, εύπλαστος και ευκολος στην εκπαίδευση. Φιλικός με ανθρώπους και ζώα, του αρέσει η οικογενειακή ζωή. Δεν θα αποδώσει κυνηγητικά αν ζει «εξόριστος» και αλυσοδεμένος, αν του συμπεριφέρονται βάναυσα ή με αδιαφορία. Η εκπαίδευσή του πρέπει να βασίζεται στην επανάληψη και την επιβράβευση.

  Γκόρντον Σέττερ ( Gordon Setter) ή Σκωτικό Σέττερ

  Gordon Setter small

  Μεγαλόσωμος σκύλος, ο στιβαρότερος από όλα τα Σέττερς με  στιλπνό μαύρο χρώμα με πύρινα σημάδια σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του. Το ύψος των αρσενικών είναι περίπου 66εκ, ενώ των θηλυκών 62εκ. Η εμφάνισή του εκπέμπει δύναμη και αντοχή, παρά υψηλή ταχύτητα. Ερευνά σε μικρότερη απόσταση από τους Άγγλους και Ιρλανδούς συγγενείς του, με καλπαστικά ήρεμα και συνεχή άλματα, ρυθμίζοντας την ταχύτητα ανάλογα με τον κυνηγότοπο. Κρατά πάντα το κεφάλι ψηλά. Όταν πιάσει αναθυμίαση κατευθύνεται με ελιγμούς προς αυτήν, μειώνοντας σταθερά ταχύτητα μέχρι να ακινητοποιηθεί σε φέρμα. Η φέρμα του δεν έχει την ένταση του πόϊντερ ούτε την πλαστικότητα των άλλων Σέττερς, είναι όμως σταθερή και αποφασιστική καθηλώνοντας το θήραμα. Σηκώνει ελαφρά το ένα πόδι, κρατά τον λαιμό και την ουρά κάτω από την γραμμή της ράχης. Αν το πουλί προσπαθήσει να ποδαρώσει, το ακολουθεί αργά αλλά αποφασιστικά μέχρι να το ξαναμπλοκάρει. Έχει άριστη επαφή και συνεργασία με τον κυνηγό. Ευφυής και πράος με αναπτυγμένο το κυνηγητικό πάθος και με άριστη «μύτη», δείχνει απόλυτη σιγουριά όταν κυνηγά, είναι μεθοδικός, εξονυχιστικός κατά την έρευνα, γι’ αυτό και σπάνια θα δούμε «λευκή φέρμα» από ένα Γκόρντον. Ικανότατο πουλόσκυλο για όλους τους κυνηγότοπους με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πιστεύεται πως αγαπά περισσότερο τη μπεκάτσα. Πολύ καλός στην επαναφορά. Δύσπιστος προς τους ξένους, αλλά πολύ δεμένος με τους οικείους του.

  Ιρλανδικοί δείκτες

  Ιρλανδικό Σέττερ – Ιρλανδέ (Irish Setter)

  Irish Setter small

  Μεσόμορφος σκύλος, το παλαιότερο των Σέττερς. Τα αρσενικά έχουν ύψος 62-66εκ. και τα θηλυκά 57-61εκ. Το τρίχωμά του είναι λείο, μεταξωτό με φράντζες χρώματος από σκούρο κόκκινο (μαονί) έως ξανθοκάστανο. Ένας πολύ όμορφος σκύλος που «άλλαξε» τύπο, καταλήγοντας ορισμένες φορές σαν σκύλος συντροφιάς. Οι κυνηγοί προτιμούν τον παλαιό τύπο, δηλαδή τον ελαφρύ, με βαθύ στήθος, σε χρώμα κόκκινο, ξανθοκάστανο. Σαν ταχύς καλπαστικός σκύλος ανοικτής έρευνας είναι προτιμότερο να μην έχει υπερβολικό ύψος. Επιθυμητό ύψος για τα αρσενικά είναι τα 62 εκ. Οι διαγωνιζόμενοι στις εκθέσεις επιθυμούν βαρύτερους τύπους και υψηλούς σκύλους. Ως χρώμα προτιμάται εκεί το σκούρο «μαονί». Στην Αμερική προχώρησαν ακόμη περισσότερο και τον διασταύρωσαν με μη κυνηγητικές φυλές για να έχουν μενεξεδιές ανταύγειες! Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το Ιρλανδικό Σέττερ με κάποιες αξιόλογες παρουσίες σε αγώνες και με την αγάπη παθιασμένων με την φυλή κυνηγών ξαναβρίσκει τον δρόμο του. Παλιές διχογνωμίες αν πρέπει να φερμάρει όρθιο ή χαμηλωμένο φαίνεται πως ξεπερνιούνται με την άποψη πως ο σκύλος αρκεί να φερμάρει. Βέβαια συγκρινόμενο με τους άλλους δείκτες των Βρετανικών νησιών, η φέρμα του υστερεί σε ένταση και στυλ.

  Ο καλπασμός του κατά την έρευνα έχει δύναμη, ταχύτητα και καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Δεν θυμίζει Αγγλικό Σέττερ γιατί ο κορμός του περιγράφεται σε τετράγωνο όπως του Πόιντερ, άρα δεν καλπάζει κοντά στο έδαφος. Διαφέρει όμως και από τον καλπασμό του Πόιντερ, γιατί η κίνησή του δεν προέρχεται μόνο από την ώθηση των πίσω σκελών αλλά και από τα μπροστινά. Κατά διαστήματα διακόπτει τον καλπασμό για να βεβαιωθεί αν όντως υπάρχει αναθυμίαση. Παρόλο που ερευνά μακριά από τον κυνηγό δεν παραλείπει να είναι σε στενή επαφή μαζί του. Η «λεπτή» του συμπεριφορά προς το θήραμα σε συνδυασμό με την καλή του όσφρηση τον κάνει αποτελεσματικό ακόμα και στα μπεκατσίνια, που είναι εξαιρετικά δύσκολο θήραμα. Είναι πολύ καλός στη θηραματοφορία.

  Στη δεύτερη υποομάδα έχουμε τους τύπους: Επανιέλ, Μπρακ και Γκριφφόν. Τα πιο γνωστά στη χώρα μας είναι: 

  Τύπου Επανιέλ

  Σπάνιελ της Βρετάνης – Επανιέλ Μπρετόν ( Epagneul Breton)

  spaniel vretanis

  Τετραγωνισμένοι και «συμπαγείς» σκύλοι, με μακρύ και μαλακό τρίχωμα. Ευκολοδιάκριτοι στο δάσος με χρώματα άσπρο με μαύρο ή με πορτοκαλί ή με καφέ (συκωτί) ή τρίχρωμο. Τα αρσενικά έχουν ύψος 48 – 50εκ. ενώ τα θηλυκά είναι κατά ένα εκ. κοντύτερα. Το μικρό τους μέγεθος είναι βολικό για σκύλο που ζει σε πόλη, διευκολύνει δε και στην εργασία τους. Ισορροπημένος χαρακτήρας, φιλικός, τρυφερός, ευθύς, δραστήριος, έξυπνος, εξαίρετος σύντροφος στο σπίτι και στον κυνηγότοπο. Κοντινής έρευνας καίτοι οι σημερινοί σκύλοι ανοίγονται περισσότερο, διατηρώντας όμως πάντα επαφή με τον κυνηγό. Κυνηγούν με μανία ερευνώντας με την μύτη «στον αέρα», δεν  διστάζουν να ντοριάσουν χωρίς να λεπτολογούν καθυστερώντας. Χαρακτηριστικό τους η ταχύτατη έρευνα. Πολύ σταθερή αλλά «άκομψη» φέρμα. Εξαίρετα στο ορτύκι και τη μπεκάτσα, κυνηγούν όλα τα θηράματα σε όλα τα εδάφη ακόμη και με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες. Καλοί θηραματοφόροι γι’ αυτό ας προσέξουν μερικοί που τους χρησιμοποιούν για τσιχλοκότσιφα, κάνουν σοβαρή ζημιά στη φυλή.

  Σπάνιελ Γαλλικός – Επανιέλ Φρανσέζ (Epagneul Francais)

  spaniel galikos

  Από τον 18ο αιώνα υπάρχουν πίνακες που δείχνουν τη φυλή αυτή να κυνηγά πέρδικες και φασιανούς. Έχει ίσιο και επίπεδο τρίχωμα με κρόσσια . Λευκό με συκωτί μπαλώματα. Το ύψος των αρσενικών είναι 55-61εκ. και των θηλυκών 54-59εκ. Είναι κομψός και αθλητικός. Με ταμπεραμέντο, αγαπητός, φιλικός και γλυκός χαρακτήρας. Προσκολλημένος στον ιδιοκτήτη του, πρόθυμος να εκτελεί για να τον ευχαριστεί. Πειθήνιος, ήπιος, αγαπά την οικογενειακή ζωή, φιλικός με άλλα ζώα. Εναρμονισμένος με την εργασία του, με πολύ ενέργεια και ανθεκτικότητα,«ευγενικός» και ευφυής. Ερευνά μεθοδικά και διεξοδικά, ξεκαθαρίζει εύκολα τη «ζεστή θέση» από το θήραμα και ανεβαίνει στη μυρωδιά χωρίς δισταγμό αλλά «ευγενικά». Έχει σταθερή φέρμα και πολύ καλό απόρτ. Δείχνει επιδεξιότητα στη μπεκάτσα, το μπεκατσίνι και την πέρδικα. Κυνηγάει παντού, στο ανοιχτό, στο δάσος, στο έλος και δεν τον φοβίζουν ούτε οι δυσκολίες ούτε το παγωμένο νερό. Αντέχει σε όλες τις καιρικές.

  Τύπου Μπρακ

  Γερμανικός Κοντότριχος Δείκτης – Κούρτσχαρ (Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund)

  germanikos kontotrixos koyrtsxar small

  Μεσόμορφος σκύλος, το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται από 62– 66εκ. ενώ στα θηλυκά από 58-63εκ. Έχει τρίχωμα κοντό αλλά πυκνό, τόσο που αδίστακτα κυνηγά και στα πλέον πυκνά κυνηγοτόπια. Το χρώμα του είναι καστανό ή μαύρο, μονόχρωμο ή στικτό, το κεφάλι είναι πάντα μονόχρωμο. Σκύλος δημιουργημένος από τους γερμανούς εκτροφείς για να καλύψει αποτελεσματικά πολλαπλά καθήκοντα όπως: α) Φύλακας του αγροκτήματος (όπου είναι και ο καλύτερος τόπος για να ζει), β) Φύλακας του αφεντικού του ή της τσάντας με τα θηράματα, γ) Προικισμένος φερμαδόρος με εξαιρετικά αποτελεσματική «μύτη», δ) Επαναφορέας τόσο φτερωτών όσο και τριχωτών θηραμάτων και ε)  Ιχνηλάτης πληγωμένων ή μη ζώων. Δουλεύει σε όλα τα εδάφη ακόμη και στα έλη. Με λίγα λόγια είναι ο σκύλος που γεμίζει την τσάντα με όλων των ειδών τα θηράματα. Λόγω της εργονομικής δομής του σώματός του αλλά και του τρόπου που ερευνά μπορεί να δουλεύει για πολλές ώρες ακούραστα. Είναι φυλή που ξεκινά νωρίς το κυνήγι, λόγω νοημοσύνης και ιδιοσυγκρασίας. Αυτό όμως σε συνδυασμό με τον πείσμονα χαρακτήρα του απαιτεί χειραγώγηση «με βελούδινο γάντι» από τους πρώτους μήνες της ζωής του και ιδιαίτερα κατά την εφηβεία για να μη γίνει απείθαρχος και εριστικός με άλλους κυριαρχικούς σκύλους. Αν δεν καταλάβει ξεκάθαρα ποιος κάνει κουμάντο μπορεί να γίνει τραχύς. Κατά τα άλλα είναι υπέροχος χαρακτήρας, ζωηρός, εργατικός, πιστός, δυναμικός με αναπτυγμένο ένστικτο για το κυνήγι και ως εκ τούτου εκπαιδεύεται εύκολα.

  Η έρευνά του αρχικά ήταν μεσαίων αποστάσεων με κάπως βαριά κίνηση, αλλά απόλυτα  μεθοδική και αποτελεσματική, ξεδιαλύνοντας γρήγορα τη «ζεστή θέση» από το θήραμα. Επειδή όμως οι σύγχρονες τάσεις θέλουν πιο ευκίνητους σκύλους, η εκτροφή τους τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί προς σκύλους με γρήγορο βηματισμό, με έντονη ώθηση από το πίσω σύστημα και ελαφρά χτυπηματάκια των μπροστινών ποδιών. Η έρευνά τους έγινε πιο ανοιχτή και η φυλή απέκτησε πλέον ξεχωριστό στυλ. Χαρακτηριστικός ήταν και παρέμεινε ο τρόπος  προσέγγισης του θηράματος. Μόλις τα κούρτσχαρ αντιληφθούν το θήραμα μειώνουν βαθμιαία ταχύτητα, από γρήγορο βηματισμό σε βηματισμό, μέχρι να ακινητοποιηθούν εντελώς σε κοντινή απόσταση από το θήραμα. Όταν πρόκειται για τριχωτό θήραμα επιλέγουν τέτοια θέση ώστε να μπορούν να τος ανακόψουν το δρόμο ή να το συλλάβουν.

  Γερμανικός Σκληρότριχος Δείκτης – Ντράxτχααρ (Deutscher Drahthaariger Vorstehhund)

  germanikos sklirotrixos koyrtsxar

  Ο  Δεκαθλητής. Παντός θηράματος, τόπου και καιρού. Ο «συρματότριχος» και μάλιστα με διπλό τρίχωμα σκύλος έχει χρώμα καστανόστικτο ή μαυρόστικτο με ή χωρίς μπαλώματα. Μπορεί να έχει λίγο λευκό στο στήθος. Τα αρσενικά έχουν ύψος από 61-67εκ. ενώ τα θηλυκά από 57-64εκ. Η φιλοσοφία δημιουργίας τους δεν διαφέρει από τα ομοεθνή τους Κουρτσχάαρ, είναι δηλαδή σκύλοι πολλαπλών καθηκόντων. Ερευνούν στον αέρα ή ιχνηλατούν, φερμάρουν, απορτάρουν από ξηρά η νερό. Είναι παθιασμένοι τόσο στο κυνήγι των μεγάλων τριχωτών θηραμάτων όσο και του μικρού ορτυκιού.

  Προστατεύουν περιουσίες και οικεία πρόσωπα, δεν διστάζουν να τα βάζουν ακόμη και με αρκούδες. Με τα οικόσιτα, που πιθανόν να τα εκλάβουν ως θηράματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η σωστή επιλογή από καλές γραμμές, η κοινωνικοποίηση από τα πρώτα του βήματα με άλλους σκύλους, ζώα και ανθρώπους και η συστηματική εκπαίδευση είναι απαραίτητα για να αναδειχθεί το μεγαλείο της ψυχής αυτού του σκληροτράχηλου, πεισματάρη, τραχύ και επίμονου σκύλου. Τα επίθετα αυτά μπορεί να ακούγονται αρνητικά αλλά μέσα από τη σωστή «διαπαιδαγώγηση» είναι τα χαρίσματά του. Αν προσθέσουμε το δυναμισμό, την εργατικότητά του, την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση στο αφεντικό του, έχουμε ένα σκύλο που στα χέρια ενός καλού κυνηγού με κυνολογικές – εκπαιδευτικές γνώσεις θα αποτελεί τον «απόλυτο κυνηγετικό σύντροφο».

  Τα Ντράχτχααρ είναι μεσαίας έρευνας, με αργό, πυκνό και συνεχή καλπασμό στον ίδιο πάντα ρυθμό. Ψάχνει με το κεφάλι στη γραμμή της πλάτης εκμεταλλευόμενος έτσι τον αέρα αλλά και το πιθανό ίχνος στο έδαφος. Σίγουρα η έρευνα και η φέρμα του δεν προσφέρουν θέαμα, προσφέρουν όμως γεμάτη τσάντα. 

  Ουγγρικός Βίζλα Κοντότριχος (Drotzru  Magyar Vizsla)

  ougrikos vizla kontotrixos

  Μεταφέρθηκε στην Ουγγαρία από την κεντρική Ασία με τους Μαγυάρους τον 7ο αιώνα. Μεσαίου μεγέθους φυλή. Αρσενικά ύψους 58-64 εκ. θηλυκά 54-60 εκ, με χρώμα κίτρινο του μελισσοκεριού και με σχετικά ελαφρύ σωματότυπο για μπρακ. Ο χαρακτήρας του είναι ισορροπημένος, φιλικός, προσαρμοστικός και πολύ ανθρωποκεντρικός, γι’ αυτό μπορεί άνετα να ζήσει και σε διαμέρισμα. Πολύ έξυπνος, δεν ανέχεται κακομεταχείριση. Το όμορφο παρουσιαστικό του προσέλκυσε και ιδιοκτήτες άσχετους με το κυνήγι. Οι Ούγγροι προέβλεψαν το ενδεχόμενο εκτροπής του σε σκύλο συνοδείας γι’ αυτό και άλλαξαν το πρότυπο της φυλής το 1966 δίνοντας έμφαση στα προσόντα που ωφελούν την εργασία.  Η φυλή είναι πλέον διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί έχουν διαμορφώσει δικά τους πρότυπα για το βίζλα.

  Εξαιρετικό κυνηγόσκυλο πραγματικά για όλα τα εδάφη. Μέχρι και τα δάχτυλα του είναι μακρύτερα από άλλους σκύλους δείκτες,  για να κινείται με άνεση σε βάλτους αλλά και να σκαρφαλώνει σε βουνά. Αντέχει στη ζέστη τόσο καλά όσο και στα παγωμένα νερά. Το κοντό του τρίχωμα δεν τον εμποδίζει να μπαίνει άνετα στα πυκνά. Σκύλος πολλαπλών καθηκόντων όπως τα περισσότερα μπρακ. Έχει υψηλή αντίληψη, έμφυτη την φέρμα, την επαναφορά και την ιχνηλασία. Ως εκ τούτου   είναι εύκολος στην εκπαίδευση και «βγαίνει» σχετικά νωρίς στο κυνήγι. Ερευνά με έναν Είναι απορίας άξιο, πως τόσοι κυνηγοί στην Ελλάδα προσπαθούν να καταφέρουν να κάνουν τα πόϊντερ και τα σέττερ να κυνηγούν σαν Βίζλα ή Μπράκο Ιταλιάνο ή Σπινόνε και δεν επιλέγουν απ’ ευθείας τέτοιες φυλές.

  Ιταλικός Μπρακ (Bracco Italiano)

  italikos brack

  Ο πιο αρχαίος μπρακ της Μεσογείου. Μεσαίου μεγέθους. Αρσενικά ύψους 58-67εκ και θηλυκά 55-62 εκ.. Βάρος από 25-40κιλ. Λευκό με στίγματα ή και μπαλώματα πορτοκαλιά ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα, το ίδιο και σε καστανό. Πυκνό και στιλπνό τρίχωμα.  Στις αρχές του 20ου αιώνα τα σκυλιά της φυλής αυτής ήταν βαριά και αργά, επηρεασμένα από τα Γερμανικά Μπρακ. Το σημερινό μπρακ (νέο πρότυπο 1989) έγινε πιο ελαφρύ και  πιο γρήγορο, έχοντας έτσι αποδοτικότητα και στους κάμπους.

  Ο χαρακτήρας του Ιταλικού Μπράκ διακρίνεται από καλοσύνη, υπερηφάνεια, εξυπνάδα, αφοσίωση. Είναι πράος και ήρεμος. Έχει οξύτατη όσφρηση γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε και ως αστυνομικός σκύλος. Ερευνά μεθοδικά σε διαγώνιες γραμμές 100 και πλέον μέτρων. Δεν αφήνει τόπο ανεξερεύνητο τροχάζοντας ή ελαφρώς καλπάζοντας για λίγο.  Η κίνησή του δεν θυμίζει αγγλικούς δείκτες, αντιθέτως ψάχνει αργά και «σκεπτόμενος», με προσοχή στη λεπτομέρεια, χωρίς να καλπάζει ξέφρενα. Έχει πάντα επαφή με τον κυνηγό, έστω και με την άκρη του ματιού. Κρατά τη μύτη του ψηλά, συλλαμβάνει από μακριά την αναθύμιαση την αναλύει με «λογική» και από τη στιγμή που την ξεκαθαρίσει πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο στόχο μειώνοντας σταθερά την ταχύτητα (δεν κάνει απότομα ή νευρικά κοψίματα). Το «ανέβασμα» προς την αναθυμίαση είναι χαρακτηριστικό στο Ιταλικό Μπράκ, αργό αλλά σταθερό και αποφασιστικό. Σε περίπτωση που προσπαθήσει να φύγει το θήραμα, ποντάρει μπλοκάροντάς το. Κατάλληλο για όλα τα θηράματα με έφεση στο φασιανό, το ορτύκι, τη μπεκάτσα αλλά και το λαγό. Προτιμά τα δάση, τα ακαλλιέργητα χωράφια, τα ποικίλα εδάφη με πυκνά, όπου δηλαδή χρειάζεται ένας λεπτολόγος σκεπτόμενος σκύλος. Ιδανικός για όσους θέλουν να βλέπουν συνεχώς τους σκύλους τους και να μη ψάχνουν να τους βρουν όταν φερμάρουν.

  Ιταλικό Σπινόνε (Spinone Italiano)

  italiko spinone

  Αυτό και το Ιταλικό Μπρακ είναι οι παραδοσιακές φυλές των Ιταλών αν και πολύ λίγοι τα χρησιμοποιούν. Μερικές εκατοντάδες κουτάβια, μόνο, εγγράφονται κάθε χρόνο στα Ιταλικά γενεαλόγια  (ΕNSI). Το Σπινόνε έχει πυκνό, σκληρό και μακρύ τρίχωμα που το προστατεύει από τα αγκάθια, το κρύο και την υγρασία. Χρώματος λευκού, λευκού καστανού, λευκού πορτοκαλί ή καστανοκόκκινου. Το ύψος στα αρσενικά είναι 55-68 εκ. και στα θηλυκά 52-64εκ. Βάρος 28-37κιλά.

  Ήπιος, φιλικός, δεμένος με την οικογένεια, υπομονετικός, έξυπνος, δίνει ορισμένες φορές την εντύπωση του τεμπέλης. Ωριμάζει αργά, θέλει υπομονή στην εκπαίδευση και αργεί να βγει στο κυνήγι. Όταν όμως έρθει η εποχή που θα κυνηγήσει θα ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο την υπομονή μας. Έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ σταθερή φέρμα και μαλακό απόρτ από στεριά ή νερό. Κάνει για όλα τα θηράματα και όλα τα κυνηγοτόπια με προτίμηση τα δύσβατα μέρη. Άριστος και στα παρυδάτια. Η έρευνά του είναι μικρής εμβέλειας και πολύ μεθοδική, δεν αφήνει άψαχτο τόπο.

  Δείκτης της Βαϊμάρης – Βαϊμαράνερ (Weimaraner), Κοντότριχος ή μακρύτριχος

  deiktis tis vairamis

  Γερμανικής καταγωγής, χρώματος γκρι έως γκρι ασημί, με ύψος 61 – 68εκ. στα αρσενικά και 56 – 63εκ. στα θηλυκά. Είναι υψηλής ποιότητας κυνηγόσκυλα για φτερωτά και τριχωτά θηράματα Είναι ντροπαλά, επίμονα, πρόθυμα να συνεργαστούν, ευπροσάρμοστα, αλλά αργούν πολύ να ωριμάσουν (από 3 ετών και μετά). Αυτό, σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και υπομονετικό τρόπο εκπαίδευσης που απαιτείται, λόγω χαρακτήρα, κάνει πολλούς να περιορίζουν τη χρήση τους μόνο στα φτερωτά. Εν τούτοις εντυπωσιάζουν με την ικανότητά τους να φερμάρουν και να συναινούν από πολύ μικρή ηλικία. Σε χέρια έμπειρων αποδεικνύονται αποδοτικότατα στον κυνηγότοπο. Δεν συνιστάται η διαβίωσή τους σε πολυκατοικίες η περιορισμένους χώρους.

  Γαλλικός Μπρακ τύπου Πυρηναίων (Braque Francais Type Pyrenees)

  galikos brack typu pirineon

  Υπάρχουν δύο τύπου: Μεγάλο μέγεθος: 55-67εκ. Μικρό: 50-58εκ. Με κοντό και πυκνό τρίχωμα χρώματος άσπρου με στίγματα και μικρά καφέ μπαλώματα ή καφέ με άσπρα στίγματα. Το κεφάλι είναι πάντα μονόχρωμο καφέ. Όπως όλα τα μπρακ, παρά τη λεπτή του εμφάνιση είναι σκύλος για όλα τα εδάφη και όλα τα θηράματα. Ανθεκτικός, καλός χαρακτήρας, εύκολος στην εκπαίδευση. Μεσαίας έρευνας, έχει πολύ καλή μύτη και μεγάλο πάθος. Ερευνά άλλοτε με το κεφάλι ψηλά για την παραμικρή οσμή από τον αέρα και άλλοτε με το κεφάλι κάτω για ανεύρεση ιχνών. Μπαίνει εύκολα στο νερό. Έχει σταθερή φέρμα και απορτάρει εύκολα.

  Μπρακ Ωβέρνης (Braque D’ Auvergne)

  Braque D Auvergne

  Σταθεροποιημένη για περισσότερα από 200 χρόνια φυλή. Αρσενικά με ύψος 57-63εκ, θηλυκά 55-60εκ. Άσπρο με μαύρα ή ανθρακί μπαλώματα ή στίγματα. Τα στικτά δίνουν την εντύπωση του μπλε γι’ αυτό ονομάζεται και Bleu d’Auvergne. Το τρίχωμα του είναι κοντό και γυαλιστερό. Ήρεμος, λεπτός χαρακτήρας. Έξυπνος με γλυκιά έκφραση και ιδιαίτερη αγάπη προς τον ιδιοκτήτη του, τους οικείους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Η ευπείθεια του και η αφοσίωσή του κάνουν πολύ εύκολη την εκπαίδευσή του. Με σταδιακά βήματα παίρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όλα του τα φυσικά προσόντα. Η βάναυση μεταχείριση πρέπει να αποκλείεται παντελώς. Στο κυνήγι είναι ευσυνείδητος και μεθοδικός διατηρώντας συνεχή επαφή με τον κυνηγό. Το πάθος και η εξυπνάδα του τον κάνουν να προσαρμόζεται στις κυνηγητικές συνήθειες του ιδιοκτήτη του. Μεγαλόσωμος, «φτιαγμένος» για  ορεινές περιοχές. Έχει πολύ καλό απόρτ, δυναμικός και επιδέξιος.

  Τύπου Γκριφφόν

  Γκριφφόν Κόρθαλς (Griffon Korthals)

  grifon korthals

  Δείκτης, ιχνηλάτης, θηραματοφόρος, φύλακας, εξολοθρευτής τρωκτικών. Σκύλος για όσους προτιμούν το αυθεντικό. Αρσενικά με ύψος 56-61εκ., θηλυκά 51-56 εκ. Το τρίχωμά τους είναι σκληρό και χοντρό, θυμίζει στην υφή αγριογούρουνο. Εσωτερικά έχουν υπομανδύα λεπτό και πυκνό και θα λέγαμε πως ο σκύλος αυτός είναι θωρακισμένος για τον πιο πυκνό ακανθότοπο, για το κρύο, για το βάλτο και το νερό. Το πιο επιθυμητό και σύνηθες χρώμα είναι το γκρι του ατσαλιού με καστανά μπαλώματα ή το σκέτο καστανό ή καστανόστικτο. Σπανιότερα καστανοκόκκινο ή κοκκινωπό, άσπρο με καστανό ή άσπρο με πορτοκαλί. Η μποέμικη εμφάνισή του με τα πυκνά φρύδια και μούσια συνάδει με τον χαρακτήρα του. Ανεξάρτητος, θερμόαιμος, ευθύς, εφευρετικός, πανέξυπνος, ανήσυχο πνεύμα, περήφανος, μοναχικός αλλά και υπερβολικά αφοσιωμένος στο αφεντικό του. Φιλικός με ανθρώπους και ζώα αν κοινωνικοποιηθεί από μικρή ηλικία. Αλλιώς μπορεί να εκλαμβάνει τα μικρά οικόσιτα ως θήραμα. Η καλύτερη μέθοδος εκπαίδευσης, λόγω του χαρακτήρα του, είναι η σταδιακή με επαναλήψεις και με ανταμοιβή. Ερευνά αργά και μεθοδικά, δεν απομακρύνεται από το αφεντικό του. Σπεσιαλίστας των δύσβατων, του δάσους και της μπεκάτσας, του βάλτου και των παρυδάτιων, καλός όμως και στον κάμπο (ορτύκι). Έχει εξαιρετική όσφρηση, στο κυνήγι είναι ακούραστος, παθιασμένος, ατρόμητος και αποφασιστικός. Προτιμά να κυνηγά μόνος για να αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες του. Αν δεν του δείξουμε εκτίμηση και προσπαθήσουμε να του επιβληθούμε με την βία γίνεται κακότροπος και απείθαρχος.

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2023 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU