Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Διεθνής Δραστηριότητα

  • Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Παράλληλα, έχει αναπτύξει αξιόλογη συνεργασία με αρκετούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δράση της έχει αναγνωριστεί και συνοπτικά αποτυπώνεται με τα εξής:

     

    eurosite1

    1) Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) έγινε κανονικό μέλος του EUROSITE, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού περιβάλλοντος.

    Το Eurosite είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων, τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών ή άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων που  προωθεί πρακτικά ζητήματα για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε και το 1989 και σήμερα έχει ως μέλη 56 οργανισμούς από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από το Eurosite γίνεται προώθηση θετικών παραδειγμάτων προστασίας της φύσης και αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των μελών.

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι η μοναδική κυνηγετική οργάνωση από όλη την Ευρώπη που έγινε δεκτή ως μέλος στον οργανισμό αυτό, μετά από απόφαση τόσο του Δ.Σ. όσο και της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Eurosite. Προηγήθηκε παρουσίαση των δράσεων της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, κύρια στους τομείς της βελτίωσης ενδιαιτημάτων και προστασίας της άγριας πανίδας.

    Άξιο ειδικής αναφοράς είναι η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του Eurosite για τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων που διοργάνωσε η ΚΟΜΑΘ στις Σέρρες το 2016

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 7-10 Νοεμβρίου 2016 η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του Eurosite για τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων, που διοργάνωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ).

    Παρευρέθηκαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών οργανισμών περιβάλλοντος, διαχειριστές φυσικών οικοσυστημάτων και νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον από 12 χώρες της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος και Ελλάδα).

    Παρουσιάστηκαν ειδικές διαλέξεις, με θετικά παραδείγματα ορθής διαχείρισης και πραγματοποιήθηκαν τρεις παράλληλες συναντήσεις εργασίας σχετικά με τη χρήση εργαλείων και μεθόδων για την εκτίμηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα, την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και των χρηστών των φυσικών πόρων και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στις προστατευόμενες περιοχές.

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, πέραν της ευθύνης της όλης διοργάνωσης και φιλοξενίας, παρουσίασε επιστημονική εργασία για τη σύνδεση των υπηρεσιών οικοσυστημάτων με την κυνηγετική δραστηριότητα, επιστημονικοί της συνεργάτες παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου και των ειδικών θεματικών ενοτήτων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Είναι η 1η φορά που η Ετήσια Συνάντηση του Eurosite γίνεται στην Ελλάδα. 

     

    Logo WFSA      

    2) H Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έγινε επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού WFSA – The World Forum on the Future of Shooting Activities, μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη τον Μάρτιο του 2014.

    Ο WFSA είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 και έχει ως μέλη περισσότερους από 50 φορείς από όλο τον κόσμο και εκπροσωπεί πάνω από 100 εκατομμύρια κυνηγούς και σκοπευτές. Είναι επίσημα αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένη Έθνη και συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ. Συνεργάζεται με διεθνείς φορείς, εθνικές κυβερνήσεις και άλλες αρχές για την παγκόσμια προβολή και διατήρηση του κυνηγίου και της σκοποβολής. Σκοπός του WFSA είναι η προώθηση λύσεων με ρεαλιστικό και επιστημονικό τρόπο για θέματα που σχετίζονται με τη θήρα, τη σκοποβολή και την οπλοκατοχή. Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο οι παραδοσιακές αξίες του κυνηγίου και της σκοποβολής αξίζει να διατηρηθούν.

    Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ είναι η μοναδική οργάνωση από την Ελλάδα που είναι μέλος του WFSA και η ανακήρυξή της ως επίσημο μέλος του WFSA έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις υπαίθριες δραστηριότητες –  IWA Outdoor Classics.

     

    3) Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών και φορείς από την Αγγλία και τη Γαλλία για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης εργάζεται για την προστασία του κολχικού φασιανού, την εκπόνηση σχετικών μελετών, τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων, τη διατύπωση προτάσεων διατήρησης, τη συγγραφή βιβλίων και επιστημονικών εργασιών και την εργασία πεδίου με δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων και καταγραφής της παρουσίας του είδους.

    Το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Ειδικοί επιστήμονες από αυτούς τους οργανισμούς, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ κατέληξαν στην κατάρτιση ειδικών διαχειριστικών σχεδίων και στην από κοινού δράση για την προστασία και ανάδειξη του κολχικού φασιανού.

    Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta”. Το έργο έχει διάρκεια 6 ετών (2017-2022) και χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών (WPA) και κατά 50% από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή των τμημάτων του WPA στην Αγγλία και τη Γαλλία και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.

    Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

     

    CEA logo 180620191 615x240   

    4) Υλοποίηση έργου Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία με τίτλο «Πιστοποιημένοι Περιβαλλοντικά Δρώντες» (Certified Environmental Actors – CEA)

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, ως Επικεφαλής Εταίρος, συμμετέχει στο εγκεκριμένο έργο «Πιστοποιημένοι Περιβαλλοντικά Δρώντες» (Certified Environmental Actors – CEA), στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία» 2014 – 2020. Το έργο έχει εγκριθεί στον άξονα 2: «A Sustainable and Climate adaptable Cross-Border area» (Βιωσιμότητα και κλιματική προσαρμογή της διασυνοριακής περιοχής) και συγκεκριμένα στην επενδυτική προτεραιότητα 6d: «Protecting and restoring biodiversity, soil protection and restoration and promoting ecosystem services including NATURA 2000 and green infrastructures» (Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, προστασία και αποκατάσταση του εδάφους και προώθηση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, μέσω του δικτύου NATURA 2000 και των πράσινων υποδομών).

    Στο έργο συμμετέχουν και οι ακόλουθοι εταίροι:

    • Εταίρος Έργου 2: Κυνηγετικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
    • Εταίρος Έργου 3: Δήμος Κ. Νευροκοπίου
    • Εταίρος Έργου 4: Σύλλογος «EURORADAR» (Association «EURORADAR») της Βουλγαρίας
    • Εταίρος Έργου 5: Κυνηγετικός και Αλιευτικός Σύλλογος «Sokol» (Association of Hunters and fishermen «Sokol») της Βουλγαρίας

    Το έργο «CEA» εντοπίζει πως στη διασυνοριακή περιοχή, μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και μοναδικά οικοσυστήματα με σπάνια και πλούσια βιοποικιλότητα.

    Επιπλέον, παρατηρείται πως υπάρχει μεγάλος αριθμός κυνηγών, που είναι μέλη των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων, καθώς και άλλοι συμβαλλόμενοι φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να προστατέψει και να διαφυλάξει την βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα μέσω της εκπαίδευσης, της κινητοποίησης και της ενεργοποίησης των περιβαλλοντικά δρώντων. Με αυτό τον τρόπο, οι «Περιβαλλοντικά Δρώντες» όπως οι κυνηγοί, οι δασοφύλακες κτλ θα λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή περιοχή.

    Το έργο θα αναπτύξει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εργαλεία, το πλαίσιο και τις υποδομές, οι οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά στον πληθυσμό της διασυνοριακής περιοχής. Τέλος, προσδοκάται πως το σχέδιο δημοσιότητας και επικοινωνίας θα εστιάσει στην αλλαγή των υφιστάμενων εθνικών και περιφερειακών πολιτικών προς ένα μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην εκπαίδευση και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης. 

     

    FACE Official dark green 1       

    5) Συνεργασία με την πανευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία – FACE και ενίσχυση της ΚΣΕ για την προώθηση κυνηγετικών θεμάτων και εφαρμογής των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οδηγιών.

    6) Συνδιοργανωτής τεχνικής συνάντησης εργασίας στην Αγγλία για τη Διαχείριση της ¨Άγριας Πανίδας, μαζί με το Eurosite και φορείς από την Αγγλία και τη Φινλανδία - Eurosite, in collaboration with Natural England, the Hunting Federation of Macedonia & Thrace in Greece, and Metsähallitus Natural Heritage Services, organised a three-day workshop. The workshop gave opportunity to share examples of successful, and not so successful, projects involving hunters and site managers, as well as to discuss future strategies for sustainable wildlife management.

    Η εκδήλωση έγινε στο Kent της Αγγλίας το 2014

    7) Διάκριση του περιβαλλοντικού έργου της ΚΟΜΑΘ από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Σε πρόσφατη έκδοση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμβολή των διαφόρων αρχών για τη Στρατηγική Προστασίας της Βιοποικιλότητας της Ε.Ε. γίνεται αναφορά και στο έργο που γίνεται στην Ελλάδα από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για την επίσημη έκδοση : Multilevel-governance of our natural capital: the contribution of regional and local authorities to the EU Biodiversity Strategy 2020 and the Aichi Biodiversity Targets. Part A: Analysis and case studies.

    Εκεί ως επιτυχημένα παραδείγματα αναφέρονται δέκα (10) δράσεις από διάφορες χώρες. Ανάμεσα σε αυτά μνημονεύεται το έργο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την προστασία και τη διαχείριση του κολχικού φασιανού στο Δέλτα του Νέστου. (Management measures for the protection of Phasianus colchicus in the Nestos Delta implemented by Hunting Federation of Macedonia & Thrace (Greece).

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU