Δευτέρα 12 Μαΐου 2025
Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2022

ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Η κορυφή
Η κορυφή "Στεφάνι" του Ολύμπου, φωτο: Αλέξανδρος Γκάσιος

  • Μετά από αγώνα των Κυνηγετικών Οργανώσεων για περισσότερα από έντεκα χρόνια, υπογράφτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022, η απόφαση με την οποία συνεχίζεται η άσκηση της θήρας στη Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, σε έκταση 120.00 στρεμμάτων.
    Από το 2010 μέχρι το 2018, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο προέβλεπε απαγόρευση της θήρας στη Ζώνη Γ΄, κάτι που δεν έχει ισχύσει σε κανένα άλλο Εθνικό Πάρκο.
    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης σε συνεχή συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης, και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε όλο αυτό το διάστημα κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες και άσκησαν ισχυρές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να αρθεί αυτή η αυθαίρετη προσέγγιση της θήρας στη Γ΄ Ζώνη στο «βουνό των θεών».
    Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια, που επανήλθε το ζήτημα στην επικαιρότητα, φάνηκε πως έγινε κατανοητό από πλευράς πολιτείας, το γεγονός πως η απαγόρευση της θήρας στη Γ΄ Ζώνη δε στηρίζεται πουθενά, με αποτέλεσμα τα πρόσφατα σχέδια Π.Δ. να περιλαμβάνουν το κυνήγι στις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες της συγκεκριμένης ζώνης.
    Παρόλα αυτά, ενώ για τις άλλες επιτρεπόμενες δραστηριότητες δόθηκε «πράσινο φως» χωρίς «αστερίσκους», για τη θήρα ειδικά, το Προεδρικό Διάταγμα που τελικά υπογράφτηκε, προέβλεπε την εκπόνηση «ειδικής μελέτης» για το πως θα πρέπει να ασκείται στην περιοχή.
    Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έδρασαν άμεσα και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατέθεσαν την απαιτούμενη μελέτη, με σκοπό να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άσκηση της θήρας στην περιοχή.

    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, κυκλοφόρησε το Φ.Ε.Κ. 410/Δ/2021, με το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

    Η αναμενόμενη απόφαση όμως, τελικά υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες, στις 12 Ιανουαρίου 2022.
    Στην απόφαση αυτή, εγκρίνεται η άσκηση της θήρας στο σύνολο των θηρεύσιμων ειδών που περιλάμβανε η μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας και κατέθεσαν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.
    Η παραπάνω εξέλιξη, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία των Κυνηγετικών Οργανώσεων και ισχυρή ένδειξη για το ότι ενωμένοι και συντονισμένοι μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο στα πλαίσια του εφικτού.
    Τα στοιχεία από το ερωτηματολόγιο Άρτεμις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχετικές διαδικασίες και για ακόμη μία φορά καλούμε τους κυνηγούς να συμπληρώσουν το Άρτεμις φέτος, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε τεκμηριωμένα με επιτυχία το κυνήγι ξανά, σε όσα έρχονται στο μέλλον.
    Από πλευράς Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, αφιερώνουμε τη σημαντική αυτή επιτυχία στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της ΚΣΕ Νίκου Παπαδόδημα, ο οποίος εν ζωή, είχε καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για τον Όλυμπο, και επηρέασε σημαντικά τη ροή των εξελίξεων.
    Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, για τις προσπάθειές που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια για να επιτευχθεί το παραπάνω θετικό αποτέλεσμα για το κυνήγι.

    Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ Άσκηση θήρας στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.

    Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/12.01.2022 (Β΄ 132) Άσκηση θήρας στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Αντίστοιχα ανακοίνωση για το θέμα του Ολύμπου εξέδωσε και η ΚΣΕ
    όπως παρακάτω αναφέρεται:

    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
    ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
    ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
    Τηλ.: 210-32.31.271 - Fax.: 210-32.22.755
    http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

    Αθήνα, 18-01-2022

    Αριθ. Πρωτ. 105
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Νίκη για το κυνήγι στον Όλυμπο

    Μία σημαντική επιτυχία – «παρακαταθήκη» και για τις επόμενες μάχες που θα αναγκαστούν να δώσουν, κατάφεραν ο κόσμος και οι Οργανώσεις των κυνηγών στον Όλυμπο.
    Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, το κυνήγι συνεχίζει να επιτρέπεται κανονικά στις εκτάσεις που επιτρεπόταν και μέχρι τώρα, παρά την ύπαρξη του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος που εισήγαγε ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που διεξάγονται στον Όλυμπο.
    Σύμφωνα με το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, το Βουνό των Θεών χωρίστηκε σε 4 ζώνες προστασίας. Οι ζώνες Α και Β περικλείουν τις περιοχές απόλυτης προστασίας και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, όπου το κυνήγι ανέκαθεν απαγορευόταν τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και πριν το Προεδρικό Διάταγμα.
    Με δεδομένο ότι στη Ζώνη Δ΄ το κυνήγι επιτρέπεται, η μεγάλη μάχη και πρόκληση για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις ήταν τι θα γίνει με την τεράστια σε έκταση Ζώνη Γ, όπου διάφορες αντικυνηγετικές οργανώσεις, πίεζαν για ολοσχερή απαγόρευση θήρας…
    Το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα ήταν έτσι συντεταγμένο που να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς προέβλεπε ότι για να επιτραπεί η θήρα θα πρέπει να υπάρξει έκδοση Απόφασης από την αρμόδια Υπηρεσία, γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ειδική μελέτη που θα προσδιορίζει τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγίου κατά χώρο και χρόνο, ακόμα και με αυστηρότερες προϋποθέσεις ή περιορισμούς από αυτούς της ετήσιας ρυθμιστικής Απόφασης.
    Απέναντι σε αυτόν τον διαφαινόμενο κίνδυνο, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αντέδρασαν ακαριαία και αποτελεσματικά. Το επιστημονικό προσωπικό της Κ.Σ.Ε., της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. και της Κ.Ο.Θ. συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που απαιτούσε η ειδική διαχειριστική μελέτη για το κυνήγι στη Ζώνη Γ΄.
    Παρά την εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ο οποίος ήθελε να επιτραπεί στη Ζώνη Γ΄ μόνο το κυνήγι των αγριόχοιρων), τόσο η Δασική Υπηρεσία, όσο και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, έκαναν δεκτή την ειδική μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και υπέγραψαν Απόφαση ελεύθερης διεξαγωγής του κυνηγίου, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς.
    Σημαντική για τη θετική έκβαση της προσπάθειας ήταν η συμβολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης, τοπικών φορέων και εκπροσώπων του νομού, που στήριξαν τα κυνηγετικά επιχειρήματα και επιβεβαίωσαν τα ισχυρά ερείσματα και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί το κυνήγι, με τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου.
    Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί αφορά έναν εμβληματικό γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, όπως ο Όλυμπος, αλλά και γιατί υποδεικνύει τον δρόμο δράσης και για άλλες περιοχές του δικτύου NATURA, όπου το κυνήγι θα επιχειρηθεί και πάλι να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

     

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ



     

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU