Κυριακή, 13 Απρίλιος 2008
Συνεχής η ερευνητική προσπάθεια της ΚΟΜΑΘ.
-
Ανακοινώθηκαν 14 έρευνες της σε εθνικά και διεθνή συνέδρια το τελευταίο 6μηνο.
Πολιτική της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης είναι να αποκτηθεί γνώση αλλά και να προβληθεί η θήρα στον επιστημονικό κόσμο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται επίσης αρκετά από τα ζητήματα που αφορούν το κυνήγι στην Ελλάδα. Το ερευνητικό έργο της Ομοσπονδίας τίθεται προς κρίση στην επιστημονική κοινότητα και η αποδοχή του έργου αυτού αποτελεί καταξίωση για τις ελληνικές κυνηγετικές οργανώσεις. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί η διορατικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΜΑΘ που με συνέπεια στηρίζει (υλικά και ηθικά) τις προσπάθειες των θηραματολόγων της.
Το τελευταίο μόνο εξάμηνο οι θηραματολόγοι της ΚΟΜΑΘ συμμετείχαν και ανακοίνωσαν τις έρευνες τους στα εξής διεθνή και εθνικά συνέδρια για την άγρια πανίδα και το περιβάλλον:
5ο Διεθνές Συνέδριο στην Άγρια Πανίδα που πραγματοποιήθηκε στις 22-27/9/2007 στη Χαλκιδική και διοργανώθηκε από την επιστημονική εταιρεία Wild Animal Vigilance Euromediterranean Society.
Sokos C., P. Birtsas, K. Demetriou, S. Kyprou. Demography of song thrush Τurdus philomelos in a mediterranean wintering area. H έρευνα αυτή έδειξε ότι η δημογραφία των κελαϊδότσιχλων (αναλογία φύλου και ηλικίας) δεν αλλάζει εντός της κυνηγετικής περιόδου στη Χαλκιδική. Αντίθετα, σε δειγματοληψία του Μαρτίου βρέθηκε διαφορετική αναλογία ηλικιών, κάτι το οποίο δηλώνει πως τα ενήλικα μετανάστευσαν νωρίτερα από τα ανήλικα.
Birtsas P., C. Sokos, T. Batselas. Phenology of woodcock Scolopax rusticola in a wintering area of northwest Hellas. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως μεταξύ των ετών, η εμφάνιση της μπεκάτσας στην Καστοριά επηρεάζεται κυρίως από τη θερμοκρασία αέρος και κατά δεύτερον από τις βροχοπτώσεις στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου. Ο αριθμός των μπεκατσών μεγιστοποιείται τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Δεκεμβρίου, ωστόσο μεταξύ των μηνών Νεομβρίου – Φεβρουαρίου της ίδιας περιόδου δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην αφθονία των μπεκατσών.
Hasanagas N., P. Birtsas, C. Sokos, A. Elmazidou, K. Digka, D. Ceco. Hunting legislation and “adequacy” of hunting areas: Who are the satisfied hunters? - A statistical analysis of generational influences, institutional perceptions and hunting preferences. Καταγράφηκε πως οι νεότεροι σε ηλικία κυνηγοί είναι περισσότερο συμβιβασμένοι με την παρούσα κατάσταση των χωρικών και χρονικών απαγορεύσεων. Η κυνηγετική ευχαρίστηση επίσης επηρεάζεται κυρίως από τους πληθυσμούς των θηραμάτων και λιγότερο από άλλους παραμέτρους όπως τα όμορφα τοπία.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων που πραγματοποιήθηκε στις 13-15/9/2007 στην Καρδίτσα και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ανάλυσης Δεδομένων
Παπασπυρόπουλος Κ., Σκορδάς Κ., Μπίρτσας Π.. Αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης: η περίπτωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Με τις μεθόδους της Πολυμεταβλητής Ανάλυσης Διακύμανσης και της Ανάλυσης σε Κύριες Συνιστώσες διερευνήθηκε η απόδοση των υπαλλήλων και η θετική επίδραση της συνδρομής των Ελλήνων κυνηγών για την προστασία των θηραμάτων και της άγριας πανίδας γενικότερα.
13ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 7 – 10 Οκτωβρίου 2007 στην Καστοριά από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία.
Μπίρτσας, Π., Χ. Σώκος, Ε. Τσαχαλίδης, Κ. Δημητρίου. Συγκριτική έρευνα για τον πληθυσμό του λαγού σε καμένες και μη καμένες εκτάσεις της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Βρέθηκε πως λίγες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά υπάρχουν λαγοί στις καμένες εκτάσεις, ιδίως εάν έχει παραμείνει κατά θέσεις άκαυτη ξυλώδη βλάστηση. Ωστόσο για τους πρώτους δέκα μήνες οι λαγοί ήταν λιγότεροι σε σύγκριση με γειτονικές μη καμένες εκτάσεις, αυτό ανεστράφη τους επόμενους μήνες.
Καραμπατζάκης, Θ., Χ. Σώκος, Π. Μπίρτσας. Θήρα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αναφέρθηκε πως για τα θηλαστικά και δεντρόβια πτηνά δεν τεκμηριώνεται ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνιστούν αιτία απαγόρευσης της θήρας. Για τα υδρόβια και εδαφόβια πτηνά διαπιστώθηκε πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι αιτία απαγόρευσης της θήρας μόνο όταν η ολική χιονοκάλυψη και ο παγετός έχουν μεγάλο κατά χρόνο και χώρο εύρος. Τέλος, προτείνεται εθνικό σύστημα κριτηρίων για τη λήψη αποφάσεων από τη διοίκηση για απαγόρευση της θήρας των υδρόβιων και εδαφόβιων πτηνών.
Συνέδριο στα πλαίσια της Δράσης Jean Monnet της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ «Προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη», 30/11 – 1/12/2007 στη Bέροια
Σώκος Χ., Π. Μπίρτσας, Α. Γκάσιος, Χ. Καλαϊτζής, K. Σκορδάς. Η θήρα ως εναλλακτική καλλιέργεια: η περίπτωση της βελτίωσης ενδιαιτημάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η θήρα ως χρήση γης και απογράφονται τα έργα βελτίωσης ενδιαιτημάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία δύο έτη με τη συνεργασία κυνηγών και αγροτών.
Χασάναγας Ν., Π. Μπίρτσας, Χ. Σώκος. Οικολογικές και τεχνικές προτιμήσεις και συνήθειες των κυνηγών: Πώς σχετίζονται με την εσωτερίκευση των φυσικών-τοπιακών αξιών. Μερικά συμπεράσματα της κοινωνιολογικής αυτής έρευνας είναι πως κυνηγοί οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε φυσικές αξίες (ομορφιά τοπίου και ησυχία) δεν συνηθίζουν να κυνηγούν αγριόχοιρο και λαγό αλλά μπεκάτσες και υδρόβια (πάπιες ή χήνες). Κυνηγοί οι οποίοι δίνουν έμφαση σε φυσικές αξίες θα προτιμούσαν να είχαν τη δυνατότητα χρήσης παραδοσιακών μέσων σύλληψης πτηνών (π.χ. δίχτυα, ξόβεργες) και προτιμούν τα όπλα μικρότερου βάρους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ικανοποίηση τοπιακών αξιών.
Ημερίδα με θέμα «Η σημασία των λιβαδιών για τα θηραματικά είδη», στη Θεσσαλονίκη 6/2/2008 που διοργανώθηκε από την ΚΟΜΑΘ και την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία,
Σώκος Χρήστος. Τεχνικές διαχείρισης των λιβαδιών με σκοπό την υποστήριξη θηραματικών ειδών. Παρουσιάστηκαν οικολογικές αρχές διαχείρισης, τα αποτελέσματα ειδικών ερευνητικών έργων καθώς και προτάσεις για τεχνικές διαχείρισης των λιβαδικών οικοσυστημάτων.
Σκορδάς Κυριάκος. Η ανάπτυξη της θήρας σε λιβαδικές εκτάσεις ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Τονίστηκε η οικονομική σημασία αυτών των περιοχών για την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και η ανάγκη για εξασφάλιση της συνέχισης της κυνηγετικής δραστηριότητας, καθώς αποτελεί σημαντικό μέσο ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.
3ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 14-17/3/2008 από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.
Σώκος Χ., Π. Μπίρτσας, E. Τσαχαλίδης, Α. Καστόρης, N. Πασίκας. Διαχείριση ανεπιθύμητων πτηνών σε περιαστικές περιοχές: η περίπτωση των κορακοειδών. Η έρευνα αυτή έδειξε πως η αυστραλιανή παγίδα είναι μια αποτελεσματική και επιλεκτική παγίδα για τα κορακοειδή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την Οδηγία για τα Πτηνά της Ε.Ε. (79/409/EU).
Μπίρτσας Π., Χ. Σώκος, Κ. Σκορδάς. Η λίμνη Κορώνεια ως οικολογική παγίδα για την πτηνοπανίδα. Αναλύεται το φαινόμενο της θανάτωσης δεκάδων χιλιάδων πτηνών που προσβλήθηκαν από την τοξίνη του κλωστριδίου της αλλαντίασης (Clostridium botulinum).
Χασάναγας Ν., Π. Μπίρτσας Χ. Σώκος. Κοινωνικά χαρακτηριστικά και αισθητικός οικοτουρισμός στους κυνηγούς. Το ενδιαφέρον για τη «φύση γενικά» και για τα «ωραία τοπία» θεωρήθηκαν ως δύο συνιστώσες αισθητικού οικοτουρισμού. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τάσεις αισθητικού οικοτουρισμού χαρακτηρίζουν τους κυνηγούς οι οποίοι: α) τείνουν να ενημερώνονται για περιβαλλοντικά θέματα από έντυπα μέσα ή που αρχικά ενδιαφέρθηκαν για το κυνήγι μέσω τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών ερεθισμάτων, β) έχουν αποφοιτήσει από υψηλότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (πχ πτυχιούχοι ανώτατης σχολής), γ) ανήκουν σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα, και δ) προτιμούν να πηγαίνουν για κυνήγι ομαδικά και δεν αντιμετωπίζουν το κυνήγι ως μέσο κοινωνικής διάκρισης.
Biological Invasions: διεθνές επιστημονικό περιοδικό
Barbanera F, Guerrini M, Khan AA, Panayides P, Hadjigerou P, Sokos C, Gombobaatar S, Samadi S, Khan BY, Tofanelli S (2008) Human-mediated introgression of exotic chukar (Alectoris chukar, Galliformes) genes from East Asia into native Mediterranean partridges. Biological Invasions (in press). Βρέθηκε πως οι πέρδικες τσούκαρ της Λέσβου, της Χίου, της Κρήτης και περισσότερο της Άνδρου έχουν μολυνθεί γενετικά από γονίδια της κινέζικης τσούκαρ. Δεν διαπιστώθηκε γενετική μόλυνση στις τσούκαρ της Λήμνου και της Κύπρου. Στην έρευνα αυτή συνέβαλαν στη συλλογή δειγμάτων και οι Ομοσπονδίες του Αρχιπελάγους και της Κρήτης.