Κυριακή 13 Ιουλίου 2025
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2022

Έναρξη ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα, μετά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022

Έναρξη ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα, μετά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ
    Αθήνα, 02.11.2022
    Αρ. πρωτ.: 1662/326816
    Βερανζέρου 46
    104 38, Αθήνα

    Θέμα: «Έναρξη ενεργητικής επιτήρησης (αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων) για τη λύσσα, μετά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022».
    Το πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, περιλαμβάνει εκστρατείες για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων. Η εν λόγω εκστρατεία εφαρμόστηκε από μία (1) φορά κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015, ενώ εφαρμόστηκε δύο (2) φορές μέσα στο έτος (άνοιξη και φθινόπωρο) από το 2016 και για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.
    Σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. 2021/620 Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα. Η μακροχρόνια προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη χώρα μας για την επανάκτηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη νόσο, αναδεικνύει τη δέσμευσή της, σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, για τη διατήρησή του. Για το σκοπό αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της πραγματοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για τη διατήρηση της ανοσοποίησής της έναντι του ιού της λύσσας και η εντατική επιτήρηση για το νόσημα.
    Η 15η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες) έναντι του ιού της λύσσας, για το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμών.
    Το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας (ενεργητική επιτήρηση), που ακολουθεί τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022 θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες, με πιθανότητα παράτασης. Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 488/68659/15.03.2022 (ΑΔΑ: ΨΚ2Τ4653ΠΓ-ΥΛΒ) Aπόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Σύμφωνα με τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εμβολιασμών της φθινοπωρινής εκστρατείας που έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου 2022, το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης- αξιολόγησης των εμβολιασμών ξεκινά ανά ΠΕ, στις κάτωθι ημερομηνίες:
     11 Νοεμβρίου 2022, στην ΠΕ Έβρου,
     15 Νοεμβρίου 2022, στην ΠΕ Ροδόπης,
     18 Νοεμβρίου 2022, στις ΠΕ Γρεβενών, Δράμας, Καβάλας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ξάνθης, Σερρών,
     19 Νοεμβρίου 2022, στις ΠΕ Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας,
     20 Νοεμβρίου 2022, στις ΠΕ Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων.


    Ενεργητική επιτήρηση πραγματοποιείται στις κάτωθι περιοχές εμβολιασμού:
     Εννέα (9) ΠΕ (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας), στις οποίες έγιναν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους.
     Οκτώ (8) ΠΕ (Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Πρέβεζας), στις οποίες έγιναν ρίψεις σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.
    Οι ως άνω περιοχές ενεργητικής επιτήρησης αναγράφονται αναλυτικά στους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος Α του παρόντος εγγράφου και απεικονίζονται στους χάρτες Β του ίδιου παραρτήματος.
    Επισημαίνονται τα εξής:
    1. Ο απαιτούμενος αριθμός δειγμάτων ζώων ανά ΠΕ εμβολιασμού, στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης φαίνεται στον πίνακα Α.1 του παραρτήματος του παρόντος εγγράφου. Προκειμένου η αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών να είναι αποτελεσματική, παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να δώσουν έμφαση στην προσκόμιση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ενήλικων αλεπούδων.
    2. Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του πεδίου «Τοποθεσία συλλογής δείγματος/ Γεωγραφικές Συντεταγμένες σημείου συλλογής» στο έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς και φύλακες θήρας για την ενεργητική επιτήρηση για το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών έναντι του ιού της λύσσας (μέρος Γ του Παραρτήματος).
    3. Για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, στο πλαίσιο της συλλογής δειγμάτων για την αξιολόγηση των εμβολιασμών, εκτός κυνηγετικής περιόδου, δεν απαιτείται η άδεια θήρας να είναι σε ισχύ. Όταν όμως, οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να διαθέτουν άδεια θήρας σε ισχύ.
    4. Σχετικά με τον εμβολιασμό, τη σήμανση και τη μεταφορά σκύλων που συνοδεύουν κυνηγούς, ισχύουν τα οριζόμενα στον υπ’ αριθμ. 4830/2021 (ΦΕΚ 169Α’) Νόμο, τον υπ’ αριθμ. 4235/2014 (ΦΕΚ 32Α’) Νόμο και την υπ’ αριθμ. 331/10301/25.01.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» (ΦΕΚ Β’198/2013).
    5. Προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 50 ευρώ ανά θανατωμένη αλεπού που θα προσκομίζεται άμεσα μετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή, στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας (ενεργητική επιτήρηση) και για το έτος 2022. Η διαδικασία σχετικά με τις επιχορηγήσεις για τη συλλογή δειγμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για τη λύσσα καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 1494/299861/10.10.2022 (ΦΕΚ 5291Β’) ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2022».
    6. Για την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό της διαδικασίας συλλογής δειγμάτων και ειδικότερα, αναφορικά με τη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών με τους κυνηγούς-θηροφύλακες, παρακαλούμε τις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών, των ΠΕ, όπου διενεργείται το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για τη λύσσα και ενεργητικής επιτήρησης, να επικοινωνήσουν με τις κυνηγετικές ομοσπονδίες, κυνηγητικούς συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
    Κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίηση της ενημέρωσης για τον τρόπο συσκευασίας των δειγμάτων (σχετικό ενημερωτικό video υπάρχει στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ), τον αριθμό των ζώων που πρέπει να συλλεχθούν για την ενεργητική επιτήρηση - αξιολόγηση αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών (πίνακας 1, του παραρτήματος Α), τη σημασία επικοινωνίας με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αποστολή των δειγμάτων ζώων, την συμπλήρωση των συνοδευτικών εγγράφων και την προμήθεια από τις Υπηρεσίες των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών.
    Το απαραίτητο συνοδευτικό έγγραφο που συμπληρώνεται από τους κυνηγούς/θηροφύλακες κατά την προσκόμιση των δειγμάτων-ζώων περιλαμβάνεται Παράρτημα Γ του τρέχοντος εγγράφου.
    Στο σημείο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, για την καθοριστική συμβολή τους στην επανάκτηση του υγειονομικού καθεστώτος απαλλαγής από το νόσημα.
    Ευχαριστούμε, επίσης, τους συναδέλφους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών και των ΠΕ της χώρας για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, καθώς και όλους τους συνεργάτες που συνδράμουν με κάθε μέσο στην επιτυχία του προγράμματος, έτσι ώστε να διατηρήσει η χώρα μας το υγειονομικό καθεστώς ελευθερίας από τη λύσσα.
    Παρακαλούμε θερμά για την πραγματοποίηση της ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.
    Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων

Έναρξη ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα, μετά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU