ΚΟΛΧΙΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

-
ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΧΙΚΟΣ ΑΛΛΑ… ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ
Ο φασιανός είναι ένα εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές πουλί, που παραδοσιακά, αποτελεί προσφιλές θήραμα για τον άνθρωπο.
Το υποείδος που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, είναι ο κολχικός φασιανός (Phasianus colchicus colchicus), το οποίο μορφολογικά ξεχωρίζει από την απουσία λευκού «δακτυλιδιού» στο λαιμό. Ευρήματα ανασκαφών αποδεικνύουν ότι το υποείδος αποτελεί θήραμα για τον άνθρωπο στα Βαλκάνια από την προϊστορική περίοδο. Σε συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων επίσης, αναφέρεται ότι οι κολχικοί φασιανοί αφθονούσαν στις εκβολές των ποταμών. Τον 19ο αιώνα πληθυσμοί υπήρχαν στην Αττική, Εύβοια, Ακαρνανία και έως τη δεκαετία του 1940 σε περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Η απουσία ή η ελλιπής διαχείριση των πληθυσμών του κολχικού φασιανού και των ενδιαιτημάτων του είχε ως αποτέλεσμα το υποείδος σήμερα να έχει περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου, αποτελώντας έναν από τους λίγους εναπομείναντες και απειλούμενους πληθυσμούς παγκοσμίως.
Η διατήρηση του κολχικού φασιανού και η ανάδειξη της κοινωνικοοικονομικής του σημασίας αποτελεί ενέργεια ύψιστης προτεραιότητας. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, εργάζεται συστηματικά για την αύξηση του υπάρχοντος πληθυσμού στο Δέλτα Νέστου και την εγκατάσταση νέων πληθυσμών σε κατάλληλες περιοχές.Στο Δ. Νέστου βρίσκεται ο τελευταίος γηγενής πληθυσμός του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην Ευρώπη. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται. Η ΚΟΜΑΘ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης εργάζεται για την προστασία του κολχικού φασιανού, την εκπόνηση σχετικών μελετών, τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων, τη διατύπωση προτάσεων διατήρησης, τη συγγραφή βιβλίων και επιστημονικών εργασιών και την εργασία πεδίου με δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων και καταγραφής της παρουσίας του είδους.
Επειδή ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta». Το έργο έχει ξεκινήσει από το 2017, ειδική μελέτη, εγκεκριμένη από το Δασαρχείο Καβάλας εφαρμόζεται. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν ειδικές δράσεις βελτίωσης των ενδιαιτημάτων του κολχικού φασιανού στο Δ. Νέστου, με την ορθότερη κατανομή των ανοικτών εκτάσεων, που έδωσαν ήδη πολύ θετικάμ αποτελέσματα. Τον Απρίλιο του 2018 ξεκίνησαν οι ετήσιες καταμετρήσεις, σε νέες ειδικές θέσεις, παρουσία μάλιστα ειδικού επιστήμονα του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.