Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2019

Συνεχής η επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Συντονισμένες ενέργειες των κυνηγετικών οργανώσεων

Συνεχής η επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Συντονισμένες ενέργειες των κυνηγετικών οργανώσεων.

  • Συνεχής η επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.
    Συντονισμένες ενέργειες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ και των Κυνηγετικών Συλλόγων της Μακεδονίας και Θράκης

    Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας σε βουλγαρικό έδαφος, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης σας ενημερώνει για τα εξής:
    Ο ρόλος των κυνηγών και των Κυνηγετικών Οργανώσεων στo πλαίσιo της αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου, τόσο για την προστασία της Ελληνικής χοιροτροφίας, όσο και για την εξασφάλιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, είναι καθοριστικός.
    Είναι επιτακτική η ανάγκη, οι κυνηγοί αγριόχοιρου να τηρούν όλα τα μέτρα ορθού χειρισμού (βιοασφάλειας) των θηρευθέντων αγριόχοιρων σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση. Θα πρέπει όλοι οι κυνηγοί, να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα πρόληψης στη διαδικασία της μεταφοράς, της εκδοράς και του εκσπλαχνισμού των αγριόχοιρων που θηρεύουν.
    Το αίμα αποτελεί ισχυρότατο μέσο για τη μετάδοση της νόσου. Πρέπει επομένως οι κυνηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να εκμηδενίσουν τη ροή αίματος στο περιβάλλον, κατά τη μεταφορά των θηρευθέντων αγριόχοιρων. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με πιο οικονομικό και πιο εύκολο ίσως την τοποθέτηση νάιλον στις καρότσες των τετρακίνητων οχημάτων όπου τοποθετούνται τα θηρευθέντα ζώα, το οποίο θα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκρατεί το αίμα. Το νάιλον στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να απολυμαίνεται (π.χ. με χλωρίνη) έτσι ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιείται.
    Τα παραπάνω ισχύουν και στη διαδικασία της εκδοράς, του εκσπλαχνισμού και του τεμαχισμού των αγριόχοιρων. Θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο η ροή αίματος στο έδαφος και να απολυμαίνεται ο χώρος στον οποίο εκτελούνται οι σχετικές εργασίες.
    Σύμφωνα με υποδείξεις από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάρχουν διάφορα σχετικά απολυμαντικά. Μόλις εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο από το αρμόδιο Υπουργείο, θα διανεμηθεί άμεσα με σκοπό την ενημέρωση των κυνηγών και την αποτελεσματικότερη τήρηση των μέτρων ορθού χειρισμού των θηραμάτων.

    Θυμίζουμε πως η ΚΟΜΑΘ έχει εκδώσει εδώ και μερικά χρόνια σχετικό φυλλάδιο για τον ορθό χειρισμό των θηραμάτων το οποίο μπορείτε να βρείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
    http://www.hunters.gr/images/folder/uploads/2011/01/Komath_8selido-2.pdf

    Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης εδώ και δύο χρόνια, που παρουσιάστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων:
    • Συμμετείχε σε σειρά ενεργειών ενημέρωσης, διαμόρφωσης προτάσεων και εφαρμογής μέτρων πρόληψης και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
    • Δημιούργησε μητρώο με τους αρχηγούς των γουρονοπαρεών στην περιοχή ευθύνης της, σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους
    • Σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητάς της και παρουσία των Κτηνιατρικών και Δασικών Υπηρεσιών διοργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη.
    • Συμμετείχε με το επιστημονικό της προσωπικό σε όλες τις ειδικές συσκέψεις και τεχνικές συναντήσεις με τις Κτηνιατρικές και Δασικές Υπηρεσίες για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων θέσεων και προτάσεων, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
    • Συγκέντρωσε στοιχεία και διατύπωσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, την ρεαλιστική και αποτελεσματική τους λειτουργία, ενώ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου και τον επανασχεδιασμό των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Μεταξύ των προτάσεων που καταθέσαμε για μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου ήταν το να εξαιρεθεί ο αγριόχοιρος από τις απαγορεύσεις θήρας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
    • Διένειμε μέσω των Κυνηγετικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιακών της Θηροφυλάκων, χιλιάδες ειδικά έντυπα, που εκδόθηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και από την Κ.Σ.Ε. και προχώρησε στην δημοσίευση πληροφοριών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    • Διοργάνωσε ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης όλων των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της, με ομιλητές από το τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
    Για το κρούσμα κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ συμμετείχαν σε ειδικές συσκέψεις, και σε συνεργασία με την Κ.Σ.Ε. και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους διατύπωσαν συγκεκριμένες θέσεις ώστε η Πολιτεία να διαμορφώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα μέτρα πρόληψης στην ελληνική πλευρά.
    Η ΣΤ ΚΟΜΑΘ, ως σταθερός εθελοντής και αρωγός της Πολιτείας σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας από ζωονόσους και ζωοανθρωπονόσους, συνεχίζει απρόσκοπτα την προσπάθεια αποτροπής εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, με σκοπό τη διασφάλιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, αλλά και της αγροτικής οικονομίας.
    Παρακαλούνται οι κυνηγοί να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και να συνεχίσουν την εθελοντική τους προσφορά (τόσο με τη συμμετοχή τους στα συνεργεία, όσο και με την ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε τυχόν ανεύρεση νεκρών ζώων).

    metafora thiramatos

    τοποθέτηση νάιλον στις καρότσες των τετρακίνητων οχημάτων όπου τοποθετούνται τα θηρευθέντα ζώα, το οποίο θα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκρατεί το αίμα.

     

    bioasfaleia kinigi

     

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU