Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2022

Η προσπάθεια της ΚΟΜΑΘ για διάσωση του κολχικού φασιανού αναδειχτηκε ως εργασία του μήνα από τη FACE

Φωτογραφία: Α. Γκάσιος
Φωτογραφία: Α. Γκάσιος

  • Άλλη μια σπουδαία διεθνής αναγνώριση για το έργο της ΚΟΜΑΘ.
    Οι προσπάθειες της ΚΟΜΑΘ για την προστασία του Κολχικού Φασιανού έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση (FACE), τις ανέδειξε ως εργασία (project) του μήνα για τον Αύγουστο που μας πέρασε.
    Ο τελευταίος αυτόχθονος πληθυσμός του Κολχικού Φασιανού (Phasianus colchicus colchicus), παρατηρείται στη χώρα μας και συγκεκριμένα, στο Δέλτα του ποταμού Νέστου. Ο πληθυσμός αυτός δεν έχει επηρεαστεί γενετικά από απελευθερωμένους φασιανούς, και κάθε απόπειρα απελευθέρωσης υβριδικών φασιανών στην ευρύτερη περιοχή απαγορεύεται.
    Η διάσωση του Κολχικού Φασιανού από την εξαφάνιση είναι μια από τις αποστολές της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) εδώ και πολλά χρόνια.
    Η ΚΟΜΑΘ καταγράφει τους πληθυσμούς του είδους, υλοποιεί δράσεις βελτίωσης των ενδιαιτημάτων του, καταγράφει τους άρπαγες στην ευρύτερη περιοχή, ασκεί θηροφύλαξη και εισηγείται διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρηση του είδους σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Δασικές Αρχές.


     

    nestos1

    Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε μια 6ετής συνεργασία το 2016 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών (World Pheasant Association - WPA) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Game & Wildlife Conservation Trust (GWCT). Το έργο στόχευε στην αύξηση και σταθεροποίηση του πληθυσμού στο Δέλτα του Νέστου, μέσω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού, της καταγραφής των αρπάγων και της διαχείρισης των ενδιαιτημάτων του Κολχικού Φασιανού.
    Στη σχετική ανακοίνωση της FACE αναφέρεται πως οι ενέργειες της ΚΟΜΑΘ, αποτελούν εφαρμογή στην πράξη όλων των πολιτικών της Ε.Ε. για τη διαχείριση και προστασία των πτηνών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος ευρύτερα.
    Η ανακοίνωση καταλήγει:
    «Αυτό το έργο καταδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο των κυνηγών στην εφαρμογή των διαφόρων κανονισμών της ΕΕ για τη φύση και τη βασική συμβολή στους στόχους τους. Για την παρακολούθηση του πληθυσμού, η ΚΟΜΑΘ πραγματοποιεί μετρήσεις την άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο, κατασκεύασε ένα αδιάσπαστο σύνολο δεδομένων από το 2003 και πέρυσι, εντοπίστηκαν 87 χωροκράτειες αρσενικών κολχικών φασιανών, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2003...»

    Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της FACE πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

    Ανακοίνωση της FACE για τις ενέργειες της ΚΟΜΑΘ για τον Κολχικό Φασιανό

    Ενώ πιο αναλυτική περιγραφή μπορείτε να δείτε εδώ:

    Συνολική παρουσίαση του έργου της ΚΟΜΑΘ για τον Κολχικό Φασιανό απο τη FACE

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU