Εξαιρετικά επιτυχημένες οι εκδηλώσεις της ΚΟΜΑΘ στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση της θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές
-
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία εχθές το βράδυ, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) στην αίθουσα Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα τη "Διαχείριση της θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές". Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και συγκεκριμένα με την Γενική Γραμματεία Δασών, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα ήταν οι εξής:
1) Τεχνική συνάντηση
Το πρωί οργανώθηκε η τεχνική συνάντηση για το παραπάνω θέμα παρουσία μόνο εκπροσώπων όλης της ιεραρχίας της Δασικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παναγιώτης Χαλβατζής, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης και ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ Ιωάννης Φραγγίδης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό, καθώς και ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη θήρα Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ, ο Διευθυντής Δασών ΠΕ Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος, η αρμόδια για θέματα θήρας στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Μακεδονίας Θράκης Ερασμία Νιξαρλή, Προϊστάμενοι Δασικών αρχών και υπεύθυνοι των αντίστοιχων γραφείων θήρας από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Βασικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να συζητηθεί μεταξύ των δύο μερών η προοπτική να δημιουργηθεί ένα θεσμικό εργαλείο για τον καθορισμό διαχειριστικών μέτρων για τη θήρα από τις Δασικές Υπηρεσίες μετά από δασικές πυρκαγιές που θα βασίζονται σε κριτήρια τα οποία προκύπτουν από την επιστήμη της διαχείρισης άγριας πανίδας και θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος με βάση την επιστήμη της οικονομικής των φυσικών πόρων. Για το λόγο αυτό οι ομιλητές από την πλευρά της ΚΟΜΑΘ ήταν ο Καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Περικλής Μπίρτσας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, αμφότεροι στελέχη-επιστημονικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμικού εργαλείου, το οποίο και τελικά παρουσίασαν ως σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που μπορεί να τεθεί σε διαβούλευση και να οδηγήσει, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας, στην υπογραφή του από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Νωρίτερα, οι δύο ομιλητές από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας, ο Παναγιώτης Δρούγας, καθώς και ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Πιστόλας, μίλησαν για το τρέχον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση της θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές, για το πώς αντιμετωπίστηκε η θήρα μετά την πυρκαγιά στην ΠΕ Έβρου, καθώς και για τα έργα που έχουν γίνει για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος.
Η στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε ανέδειξε ότι η ύπαρξη ενός στέρεου και ολοκληρωμένου θεσμικού εργαλείου για τη διαχείριση της θήρας μετά από δασική πυρκαγιά, δεν είναι απλά μια αναγκαιότητα, αλλά το επιθυμούν στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε το παραπάνω σχέδιο να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας-διαβούλευσης σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας ώστε να μπορεί στη συνέχεια να προωθηθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για υπογραφή. Η τεχνική αυτή συνάντηση ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο τη σχέση της Δασικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ με την ΚΟΜΑΘ και έχει δώσει πια το έναυσμα για περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ τους για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μετά από δασικές πυρκαγιές, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τον πολύπλευρο ρόλο της διαχείρισης των θηραματικών ειδών και της θήρας.2) Εσπερίδα
Το απόγευμα διοργανώθηκε ανοιχτή στο κοινό εσπερίδα με την παρουσία, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων πολιτικών φορέων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο οποίος είχε ήδη ενημερωθεί για τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα της πρωινής τεχνικής συνάντησης και ανέδειξε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα της ημερίδας και να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία του σχεδίου Υπουργικής απόφασης που υπεβλήθη από την ΚΟΜΑΘ. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ευάγγελος Πολυλιός, οι οποίοι τόνισαν ότι θα είναι πάντα αρωγοί των κυνηγετικών οργανώσεων για τα θέματα που τους απασχολούν, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Δελησταμάτης, το στέλεχος της Εταιρίας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης Θεοδώρα Σκαρτσή, στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, Πρόεδροι, μέλη ΔΣ και απλά μέλη των κυνηγετικών συλλόγων της Θράκης, ιδιωτικοί θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ και των κυνηγετικών συλλόγων της Θράκης.
Στην εσπερίδα παρουσιάστηκαν τα αντίστοιχα με την τεχνική συνάντηση θέματα από τους κκ. Δρούγα, Πιστόλα, Παπασπυρόπουλου και Μπίρτσα. Σημαντικό συστατικό της εσπερίδας ήταν η συζήτηση που ακολούθησε όπου οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το ΥΠΕΝ για το πώς χειρίστηκε το θέμα των απαγορεύσεων θήρας μετά την πυρκαγιά στον ΠΕ Έβρου και δεσμεύτηκαν ότι οι απαγορεύσεις για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025 στην περιοχή θα επανεξεταστούν.Η ΚΟΜΑΘ εκφράζει τις ευχαριστίες της στο ΥΠΕΝ για τη συνεργασία στις εκδηλώσεις αυτές, καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την υποστήριξή της. Θεωρεί ότι η χθεσινή μέρα αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για την απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και ΚΟΜΑΘ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των θηραματικών ειδών. Δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην περαιτέρω επεξεργασία της υποβληθείσας Υπουργικής Απόφασης ώστε αυτή τελικά να υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να αποτελεί αυτή το θεσμικό εργαλείο για την επόμενη κυνηγετική περίοδο που θα λύσει τα χέρια των Δασικών Υπαλλήλων και θα μειώσει τις υπερβολικές με βάση τους κανόνες της επιστήμης απαγορεύσεις θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές.
Αντιπροσωπεία των Κυνηγετικών Οργανώσεων και ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση για τον Νόμο "Άργος"
Επόμενο >Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Διαχείριση της Θήρας μετά από πυρκαγιές» της ΚΟΜΑΘ, που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη στις 14 Μαρτίου 2024
Εξαιρετικά επιτυχημένες οι εκδηλώσεις της ΚΟΜΑΘ στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση της θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές