Παρέμβαση του Προέδρου του ΚΣ Κομοτηνής και μέλους του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ σε ημερίδα για το λύκο
-
Παρέμβαση του Προέδρου του ΚΣ Κομοτηνής και μέλους του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ σε ημερίδα για το λύκο
Παρέμβαση έκανε ο κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, Πρόεδρος του ΚΣ Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ, σε ημερίδα με θέμα «Αλληλεπίδραση λύκων με κυνηγετικούς σκύλους», που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης και τη Συμμαχία για την Άγρια Ζωή. Αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη.
Στις ημερίδες αυτές παρουσιάστηκαν στοιχεία, κυρίως από την περιοχή του Έβρου, ενώ μεταξύ άλλων και για τον υβριδισμό που λαμβάνει χώρα στο λύκο. Το θέμα του υβριδισμού απειλεί σοβαρά τη βιοποικιλότητα, ενώ ήδη στην Ελλάδα ο υβριδισμός του αγριόχοιρου σχετίζεται άμεσα με τον υπερπληθυσμό του είδους και με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Σε μια σειρά τέτοιων ανοικτών συναντήσεων για πρώτη φορά διαπιστώνεται η σημασία των συνεπειών του υβριδισμού του λύκου, σε αντιστοιχία με τις δυσμενείς συνέπειες από τον υβριδισμό του αγριόχοιρου.
Συγκεκριμένα κατά τη σύντομη παρέμβασή του, μετά την ομιλία του Δρ. Ηλιόπουλου Γεωργίου, Βιολόγου, ο κ. Χαλβατζής (Πρόεδρος του ΚΣ Κομοτηνής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ) επισήμανε τα εξής:
«Ο Λύκος είναι ένα εμβληματικό άγριο είδος της ελληνικής πανίδας, μη θηρεύσιμο και προστατευόμενο, ένα άγριο ζώο με ιστορική παρουσία στην μυθολογία, την λαογραφία, την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο κ.ά.
Ένα είδος που φημίζεται για την ευφυΐα του και την θηρευτική του ικανότητα, κατέχοντας όχι άδικα κορυφαία θέση στην τροφική αλυσίδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές
Όσοι από εμάς έχουν παραστάσεις του λύκου είτε από προσωπική τους εμπειρία, είτε από εξιστορήσεις των παλαιότερων έχουν διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Η έντονη και αισθητή παρουσία κοντά στον άνθρωπο έχει αυξηθεί κατακόρυφα με άμεσες ή έμμεσες συνέπειες σ᾽ αυτόν (κτηνοτροφία, κυνοφιλία κλπ.)
Η ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών που εντοπίζουμε δημιουργεί πάμπολλους προβληματισμούς.
Μελέτες στην Ευρώπη έχουν εντοπίσει ολόκληρες περιοχές με αγέλες αποτελούμενες από υβρίδια τα οποία οδηγούν σε μόνιμη απώλεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του λύκου
Η Πανεπιστημιακή κοινότητα, οι οικολογικές οργανώσεις αλλά και οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι προβληματισμένες από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του εξελισσόμενου είδους
Ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους
Όλα δείχνουν ότι αυξάνεται το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρέμβασης σε ένα τόσο εμβληματικό είδος ώστε να κινδυνεύει το ίδιο το είδος του άγριου λύκου από τα υβρίδια στην φύση τα οποία καταλαμβάνουν τη οικολογική του θέση.
Για εμάς τους κυνηγούς, έχοντας την εμπειρία του υβριδισμού του αγριόχοιρου αλλά και αντιμετωπίζοντας τις άμεσες συνέπειες με τις αναίτιες και βάρβαρες επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα (έχουν καταγραφεί μόνο στην περιοχή της Θράκης πάνω από 70 την τελευταία διετία) έχει σημάνει συναγερμός.
Περιμένουμε από την επιστημονική κοινότητα και την πολιτεία να μελετήσει το θέμα και να προτείνουν λύσεις πριν είναι αργά. Εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις είμαστε έτοιμες με τον μηχανισμό μας και το επιστημονικό μας δυναμικό να συνεργαστούμε για αυτό.»
Ανακοίνωση κάλεσμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (Κ.Ο.ΜΑ.Θ) για τη συμμετοχή των κυνηγών στη νέα δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του Ν. 4830/2021 «ΑΡΓΟΣ»
Επόμενο >Η ΚΟΜΑΘ σας ενημερώνει για την έκδοση βεβαίωσης από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για την απεργία – αποχή των κτηνιάτρων από τη λήψη και αποστολή DNA
Παρέμβαση του Προέδρου του ΚΣ Κομοτηνής και μέλους του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ σε ημερίδα για το λύκο