Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2001

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

 • Η 2α Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων το 1997, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της συμβολικής ημερομηνίας που το 1971 υπογράφηκε η Σύμβαση Ραμσάρ στην ομώνυμη πόλη του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας

  Δυστυχώς μετά από 30 χρόνια, τα προβλήματα των υγροτόπων παραμένουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών φορέων. Αυτό που απουσιάζει είναι η συνολική αντιμετώπιση των υγροτοπικών προβλημάτων και η έλλειψη εφαρμογής της αειφορικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υγροτοπικών συστημάτων. Στην Ελλάδα, με το 75% των υγροτόπων να έχει καταστραφεί, τα προβλήματα παραμένουν και συσσωρεύονται και όποιες αποσπασματικές προτάσεις γίνονται παραβλέπουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε φορέας διαχείρισης ούτε φορέας για τη φύλαξη.

  Στη χώρα μας, στο 90% της συνολικής έκτασης των υγροτόπων, το κυνήγι απαγορεύεται. Παραμένουν όμως τα προβλήματα της ρύπανσης, της καταστροφής των βιοτόπων, των αποξηράνσεων (ακόμη και σήμερα γίνονται προτάσεις!!), των εκχερσώσεων και των καταπατήσεων, της εναπόθεσης σκουπιδιών, της άναρχης ανάπτυξης και των ανεξέλεγκτων οικονομικών δραστηριοτήτων και της λαθροθήρας.

  Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λαθροθήρας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, οι κυνηγετικές οργανώσεις ίδρυσαν και επάνδρωσαν - με δικά τους χρήματα, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία - το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που είναι ήδη καταξιωμένος θεσμός, παρά τους λίγους μήνες ύπαρξής του. Μαζί με τους εποχιακούς θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Ειδικά στους υγροτόπους διεθνούς σημασίας της Σύμβασης Ραμσάρ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, αλλά παρά τα όποια θετικά αποτελέσματα τα προβλήματα απαιτούν συνεχή δράση για την αντιμετώπισή τους.

  Με την ευκαιρία της επετείου η ΣΤ" Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΣΤ" ΚΟΜΑΘ), με τους 61 συλλόγους και τα 60.000 τουλάχιστον μέλη τους, δηλώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για τη φύλαξη των υγροτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, ευελπιστώντας ότι και η Πολιτεία θα αναλάβει ουσιαστικές δράσεις. Οι υγρότοποι είναι πολύτιμα οικοσυστήματα, που προσφέρουν πλήθος αγαθών και υπηρεσιών και συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η προστασία τους είναι υποχρέωση όλων μας.
  Θεσσαλονίκη

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2023 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU