Τρίτη, 20 Μάρτιος 2001
Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
-
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολύπλευρης σημασίας των Δασών, η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Τα προβλήματα, όμως, των ελληνικών δασών δυστυχώς αντί να μειώνονται, συνεχώς οξύνονται, παίρνοντας συχνά τη μορφή του δυσεπίλυτου, ή βαπτίζονται ως τρόπος αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος στέγης. Πυρκαγιές, καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες οικοπεδοποιήσεις, αδιαφορία, υποβάθμιση δασών, καταστροφή βιοτόπων, αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας, μη εφαρμογή ούτε του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, κ.ά, συνθέτουν το πλέγμα που ασφυκτικά πιέζει για τον περιορισμό του δασικού πλούτου της χώρας μας.
Φέτος κατά την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας φαίνεται να κυριαρχεί η εντύπωση μιας επικείμενης αποδυνάμωσης της νομικής θωράκισης των δασών, μέσα από την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τη δασική προστασία. Ανεξάρτητα από το τελικό κείμενο των σχετικών άρθρων, η εντύπωση που εισπράττει ο Έλληνας πολίτης είναι ότι η νομική προστασία των δασών είναι πάντα υπό προθεσμία, μέχρι την ημέρας που κανένας πια δεν θα ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη των δασών, ώστε η αυθαιρεσία να νομιμοποιηθεί. Η ΣΤ" ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΣΤ" ΚΟΜΑΘ) θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια που θα κινείται στην αειφορική προστασία των δασών και καλεί και τους 61 κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητας της, με τα 60.000 μέλη τους, αλλά και κάθε φορέα και πολίτη, να εντείνουν τις ενέργειες τους για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών δασών.
Η εαρινή έναρξη της 21ης Μαρτίου 2001, ας αποτελέσει αφορμή για ανθηρή ενασχόληση με το ζήτημα της προστασίας των δασών, με αειθαλείς σοβαρές ενέργειες . Τα δάση στη χώρα μας πάντοτε θα κινδυνεύουν, είτε από φυσικά αίτια, είτε κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η δισυπόστατη, όμως, φύση του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής πολιτείας, ως προστάτη και ως απειλή ταυτόχρονα του δάσους πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί ως αποτυχημένο πρότυπο για τις γενιές που έρχονται.
Θεσσαλονίκη