Τετάρτη 14 Μαΐου 2025
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2006

Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για την κυνηγετική κάρπωση

Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για την κυνηγετική κάρπωση

  • Ένα ιστορικό βήμα για την αναγνώριση και καταξίωση των κυνηγετικών οργανώσεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ως διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου στην Αθήνα.

    Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων (FACE) διοργάνωσε στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Οργανισμών που ασχολούνται με το περιβάλλον και την άγρια πανίδα.

    Σκοπός της Διάσκεψης αυτής ήταν να ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενός προγράμματος καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης, παρόμοιο με το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ που υλοποιεί η ΚΣΕ τα τελευταία 12 χρόνια, το οποίο θα έχει κοινή εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που είχε κριθεί ιδιαίτερα τολμηρός και έγινε πραγματικότητα στη Διάσκεψη αυτή, η οποία αποφάσισε το νέο αυτό Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης να ονομαστεί «ΑΡΤΕΜΙΣ». Ένα «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλη την Ευρώπη!

    Τα στοιχεία του προγράμματος θα συλλέγονται με κοινό τρόπο από τους κυνηγούς όλων των χωρών και θα χρησιμοποιούνται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να παίρνονται οι σχετικές με το κυνήγι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή των οικολογικών Οργανώσεων, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα, οι οποίες με το περιεχόμενο των παρεμβάσεών τους συντάχθηκαν και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος αυτού, αναγνωρίζοντας έτσι ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται κατά τη λήψη αποφάσεων από την Ε.Ε., σχετικές με τη διαχείριση των άγριων πτηνών και την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας.

    Με την προσέγγιση και συμφωνία των δύο κατά παράδοση «αντιμαχόμενων» πλευρών, δηλαδή κυνηγών της Ευρώπης και οικολογικών οργανώσεων, υπό την εποπτεία της Ε.Ε., διαφαίνονται καιροί με λιγότερα προβλήματα και αντιδικίες που μόνο απαγορεύσεις και περιορισμούς έχουν επιφέρει έως τώρα στους ευρωπαίους κυνηγούς.

    Η σπουδαιότητα της Διάσκεψης αυτής και η σημασία που της αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται από την προσωπική παρουσία του Επίτροπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα, που ανέφερε στην ομιλία του ότι: «το συνετό κυνήγι αποτελεί μέρος της λύσης και όχι μέρος των  προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη φύση».

    Από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χ. Φώλιας και ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλος, οι οποίοι διατύπωσαν για ακόμη μια φορά τη συμπαράστασή τους στις σημαντικές προσπάθειες των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν τη Διάσκεψη ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Θ. Παφίλης και εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Γ. Τόλλιος.

    Τη Διάσκεψη παρακολούθησαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθηγητές του Πανεπιστημίου, Διευθυντές Δασών και Δασάρχες από όλη την Ελλάδα και πολλά μέλη των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών.

    Η θεματολογία της Διάσκεψης περιελάμβανε τοποθετήσεις ειδικών  στα παρακάτω θέματα:

    Πρωτοβουλία για μια αειφόρο κυνηγετική δραστηριότητα
    Anne TELLER, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η Συμφωνία του 2004 για την Οδηγία της Ε.Ε. για τα πουλιά
    Κλαίρη ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Birdlife International

    Η Συμφωνία Αφρικής – Ευρασίας για τα μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά
    Bert LENTEN, Ειδικός Γραμματέας AEWA

    Επισκόπηση καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης
    John SWIFT, Γενικός Γραμματέας BASC (UK)

    Πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», Η καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης στην Ελλάδα
    Χρήστος ΘΩΜΑΪΔΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής Θηραματολογίας

    Η αναγκαιότητα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης, Το μπεκατσίνι, μια ειδική περίπτωση
    Guy-Noêl OLIVIER, Γενικός Γραμματέας του OMPO

    Συμπεράσματα του προγράμματος καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης στη Γαλλία για την Ευρωπαϊκή Προοπτική
    Vincent SCHRICKE, Εθνικός Οργανισμός Θήρας Γαλλίας

    Διαχείριση Βιοποικιλότητας
    Ράνια ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

    Υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος καταγραφής της κυνηγετικής
    Yves LECOCQ, Γενικός Γραμματέας FACE

    Όλοι οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν το σημαντικό εργαλείο γνώσης που έχουν στα χέρια τους οι κυνηγετικές οργανώσεις με την καθημερινή παρουσία τους στην φύση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

    Το τελικό αποτέλεσμα και μήνυμα που προκύπτει και ενδιαφέρει τους έλληνες και ευρωπαίους κυνηγούς είναι ότι η θέση των κυνηγετικών οργανώσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το περασμένο Σάββατο, δεν είναι η ίδια. Έγινε σαφές ότι οι έως τώρα συνομιλητές της Ε. Ε. για θέματα διαχείρισης της φύσης, οι οικολογικές οργανώσεις, παύουν να είναι οι μοναδικοί ρυθμιστές της κατάστασης. Από τώρα και στο εξής στις κυνηγετικές οργανώσεις αναγνωρίζεται κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ο ρόλος τον οποίο πάντα είχαν αλλά πάντοτε πολλοί τους τον αφαιρούσαν. Τον ρόλο του προστάτη και διαχειριστή της φύσης.

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU