Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2020

Επιστολή της ΚΟΜΑΘ στον Πρωθυπουργό για συνέχιση άσκηση της θήρας

Επιστολή της ΚΟΜΑΘ στον Πρωθυπουργό για συνέχιση άσκηση της θήρας

 • Συνεχίζοντας τις ενέργειες για ενημέρωση και συνέχιση της άσκησης της θήρας το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης απέστειλε επιστολή και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

  Επίσης επιστολές της ΚΟΜΑΘ πήγαν στον Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, σε τοπικούς βουλευτές, κοινοποιώντας και το αίτημα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά. Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητας ΚΟΜΑΘ, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ.
  To ζήτημα χειρίζεται σε κεντρικό επιπεδο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και μέχρι σήμερα αρκετοί βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, έκαναν αναφορά ή δήλωση, ενώ επισημη τοποθέτηση υπήρξε από δύο κόμματα.

  Στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ επισημαίνει μεταξύ άλλων
  «Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, θεωρούμε ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή είναι λανθασμένη.

  Η θέση μας είναι σαφής έναντι όλων: οι κυνηγοί να μπορούν να ασκούν στην ύπαιθρο τη δραστηριότητά τους, τηρώντας φυσικά σχολαστικά κάθε πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας, κατά τη μετακίνησή τους από και προς τους τόπους άσκησης θήρας. Άλλωστε, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης των πολιτών που ασκούν θήρα, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.

  Σε κάθε περίπτωση, ρητή είναι η υποχρέωση των κυνηγών να αποστέλλουν εγκαίρως το απαραίτητο S.M.S, να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους εντός των ορίων του νομού κατοικίας τους. Και δεν θα αποτελεί “δήθεν αφορμή”, όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια των νεομφανιζόμενων καθημερινών αθλητών στα αστικά κέντρα, αλλά μια συγκεκριμένη μετακίνηση σε μέρη χωρίς συνωστισμό και με κανόνες ασφαλείας».

  Επίσης, μετά από συνεργασία με την FACE (την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγών) η ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαγορεύτηκε συνολικά το κυνήγι. Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΚΟΜΑΘ επισημαίνει
  "Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι Ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας, με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, ακόμα και σε αυτές με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία,. Στις περισσότερες ασκείται ελεύθερα κανονικά.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επιτρέπεται το κυνήγι στην Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο (Φλάνδρα και Βαλλωνία: μέχρι 4 άτομα), Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία (μεγάλο τριχωτό για λόγους διαχείρισης), Γερμανία, Ισλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία (μέχρι 2 άτομα ή 1 οικογένεια), Ιρλανδία (επιτρέπεται για έλεγχο επιβλαβών), Μεγάλη Βρετανία (με άτομα από 2 νοικοκυριά), Πορτογαλία (σε όσες επαρχίες υπάρχουν περιορισμοί επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρου), κ.ά."


  Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστολή στον παρακάτω σύνδεσμο


40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2021 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU