Πέμπτη 15 Μαΐου 2025
Παρασκευή, 16 Ιούλιος 2010

Επιστημονική εργασία της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ στο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο

  • Επιστημονική εργασία της ΣΤ" ΚΟΜΑΘ θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2002 στο Καρπενήσι.
    Η διοργάνωση γίνεται από την Λιβαδοπονική Εταιρεία και το ΕΘΙΑΓΕ.

    To Θέμα της εργασίας είναι:
    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ (LEPUS EUROPAEUS) ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

    και μια σύντομη περίληψη έχει ως εξής:

    Για την αξιοποίηση των λιβαδικών οικοσυστημάτων απαιτείται η γνώση των χρησεών τους. Μια χρήση είναι η θήρα του λαγού, του σπουδαιότερου επιδημητικού θηράματος της Ελλάδας. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των λαγοκυνηγών και η προσέγγιση της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας της δραστηριότητάς τους. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης και συμπληρώθηκαν 120 ερωτηματολόγια στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης.

    Βρέθηκε ότι η θήρα του λαγού ασκείται κυρίως στα λιβαδικά οικοσυστήματα. Οι λαγοκυνηγοί χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητά τους ως αναντικατάστατη για τα οφέλη που δημιουργεί, αφιερώνουν αρκετό χρόνο (69 ημερήσιες εξόδους ετησίως) και δαπανούν περίπου 565.000 δρχ./έτος. Η εμπορική κατανάλωση που προκαλείται σε επίπεδο χώρας εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

    Οι λαγοκυνηγοί, ως ομάδα χρηστών των λιβαδικών οικοσυστημάτων υποστηρίζουν ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για την προστασία και βελτίωση των ενδιαιτημάτων του λαγού, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της λαθροθήρας και τη ρύθμιση του πληθυσμού της αλεπούς. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη διαχείριση των περιαστικών λιβαδικών κυνηγοτόπων.

    Για την επίτευξη των ανωτέρω, οι κυνηγοί δηλώνουν σημαντικό ποσοστό «προθυμίας πληρωμής», θεωρώντας όμως ως προϋπόθεση την ύπαρξη κατάλληλων μηχανισμών για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους.

    Λέξεις κλειδιά: λαγός, θήρα, κυνήγι, λιβαδικό οικοσύστημα, πολλαπλή χρήση, κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, προθυμία πληρωμής, διαχείριση

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU