Ενημέρωση Κυνηγετικών Συλλόγων για τους περιορισμούς μετακίνησης

-
Προς Κυνηγετικούς Συλλόγους
αρμοδιότητας ΚΟΜΑΘΑρ. Πρωτ.: 1907 Θεσσαλονίκη 23-11-2020
Κοινοποίηση: Κ.Σ.Ε.
Επισυναπτόμενα Έγγραφα:
Νο 1 Συνάντηση με Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη
Νο 2 Συνάντηση με Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη
Νο 3 ανακοίνωση στις 24-10-2020 εξαίρεση μετακίνησης κυνηγών
Νο 4 επιστολή προς τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά
Νο 5 Ανακοίνωση ΚΣΕ 6-11-2020 για θήρα εντός Νομού
Νο 6 Επιστολή ΚΟΜΑΘ σε Υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης
Νο 7 Επιστολή ΚΟΜΑΘ σε τοπικούς βουλευτές
Νο 8 επιστολή ΚΟΑΜΘ προς τον Πρωθυπουργό
Νο 9 Συνάντηση ΚΣΕ με Υφ. Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά
ΘΕΜΑ: Υγειονομική κρίση και άσκηση της θήρας
Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως είναι γνωστό επηρέασε αρνητικά και την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Το Δ.Σ. κατ΄αρχάς εύχεται σε όλους σας και στις οικογένειες σας να είστε υγιείς και ασφαλείς και με δύναμη να αντιμετωπίσουμε την τραγική αυτή κατάσταση.
Αν και αρκετοί δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τη σημερινή κατάσταση οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους Κυνηγετικούς μας Συλλόγους ότι έγκαιρα, από την Άνοιξη του 2020 η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας συναντήθηκε με την Πολιτεία και αρμόδιους Υπουργούς και έλαβε τη διαβεβαίωση πως όχι μονο δεν πρόκεται να γίνει lockdown, αλλά και αν γίνει το κυνήγι θα εξαιρεθεί από τους περιορισμούς μετακίνησης! Δυστυχώς αυτό δεν τηρήθηκε και σε αυτό δεν έχουν ευθύνη οι κυνηγετικές μας οργανώσεις. (Σας επισυνάπτουμε τα ενημερωτικά έγγραφα της ΚΣΕ νο 1 Συνάντηση με Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και νο2 Συνάντηση με Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη)
Αντίστοιχα πριν από τους περιορισμούς σε κατά τόπους Νομούς (Κοζάνη, Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Σέρρες) πάλι ζητήθηκε να εξαιρεθούν οι κυνηγοί από τους περιορισμούς μετακίνησης, ενώ αντίστοιχα ζητήθηκε ο κυνηγός να εξαιρεθεί από τους ωριαίους περιορισμούς (δείτε το έγγραφο νο 3 ανακοίνωση στις 24-10-2020).
Επιπλέον όλα αυτά εστάλησαν και εγγράφως στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά όπου ξεκάθαρα ζητήθηκε να μην περιοριστεί το κυνήγι, καθώς σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα άρθρο 251 η θήρα ασκείται ως άθλημα σε όλη την επικράτεια (δείτε το έγγραφο νο 4 - επιστολή προς τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά).
Επίσης η ΚΣΕ ζήτησε να ασκείται το κυνήγι εντός του Νομού, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. (έγγραφο νο 5 – Ανακοίνωση ΚΣΕ 6-11-2020)
Επιπλέον η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ απευθύνθηκε στον Υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης και σε τοπικούς βουλευτές, κοινοποιώντας και την επιστολή προς τον αρμόδιο Υφ. Περιβάλλοντος και παρότρυνε και εσάς να ενημερώσετε τους βουλευτές των περιοχών σας, όπως και οι περισσότεροι πράξατε. (έγγραφα νο 6 και νο 7 επιστολές ΚΟΜΑΘ)
Αποτέλεσμα αυτών ήταν έως σήμερα 23/11/2020 να κάνουν ερώτηση στη Βουλή ή δημόσια δήλωση ή γραπτή αναφορά πολλοί Βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ δυο Κόμματα έκαναν και δημόσια έγγραφη ανακοίνωση για την άδικη και ακατανόητη απόφαση να περιοριστεί η θήρα. Τονίζεται ότι έως σήμερα 23/11/2020 καμία απόφαση ή ΦΕΚ δεν έχει έρθει στην ΚΟΜΑΘ περί απαγόρευσης της θήρας, ενώ υπάρχουν μόνο οι τηλεοπτικές δηλώσεις από τον Υπουργό κ. Χαρδαλιά.
Αναγκαστικά το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ αποφάσισε και έστειλε επιστολή και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ζητώντας ξεκάθαρα να σταματήσει ο αδικαιολόγητος περιορισμός της μετακίνησης για θήρα ( επισυνάπτουμε την επιστολή ΚΟΜAΘ προς τον Πρωθυπουργό -έγγραφο νο 8).
Οι προσπάθειες για άρση κάθε περιορισμού στην μετακίνηση για το κυνήγι συνεχίζονται συντονισμένα με την πολιτική της ΚΣΕ προς πάσα κατεύθυνση.
Σε όλα αυτά η εμμονή της Πολιτείας, ειδικά μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτού για την άδικη απαγόρευση μετακίνησης για θήρα, δημιούργησε πια ένα νέο αρνητικό δεδομένο. Κανείς πια πολίτης δεν πρόκειται να βγάλει άδεια από τώρα και στο εξής που σημαίνει πως πάνω από 17.000 κυνηγοί δεν θα ανανεώσουν την άδεια τους – ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ σε απώλεια προβλεπόμενων εσόδων πάνω από 900.000 Ευρώ. Αυτό οδηγήσε την ΚΣΕ να μας ενημερώσει πως τα έσοδα τα φετινά επαρκούν για τη μισθοδοσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων μέχρι τον Μάιο του 2021! (Έγγραφο 9-προηγήθηκε συνάντηση με Υφ. Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά)
Αντιλαμβανόμενη αυτό το οικονομικό αδιέξοδο η ΚΣΕ προσπάθησε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα της Πολιτείας για αναστολή συμβάσεων εργασίας των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, ώστε οι θηροφύλακες να πάρουν τουλάχιστον 800 ευρώ καθαρά (σε μηνιαία βάση), συν όλα τα ένσημα και εισφορές. Αυτή ήταν μια ύστατη προσπάθεια να μην εξαντληθούν οικονομικά λαμβάνοντας τουλάχιστον αυτό το βοήθημα, ώστε η ΚΣΕ να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση καθώς όλοι αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και ειδικά οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ.
Ελπίζουμε πως η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, μαζί με εσάς, για την άμεση άρση κάθε περιορισμού, αλλά και για τη βιώσιμη λύση για τη συνέχιση του έργου των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των Κυνηγετικών Συλλόγων.
Για κάθε εξέλιξη θα υπάρξει νέα ενημέρωση.Με εκτίμηση
Πρόεδρος Γενικός ΓραμματέαςΙωάννης Πολυχρόνης Νικόλαος Καλογεράκος