Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2020

ΜΟΛΥΒΔΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ. Προτάσεις της ΕΕ για δραστικές απαγορεύσεις – δεν αλλάζει προς το παρόν κάτι για το κυνήγι στην Ελλάδα

ΜΟΛΥΒΔΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ. Προτάσεις της ΕΕ για δραστικές απαγορεύσεις – δεν αλλάζει προς το παρόν κάτι για το κυνήγι στην Ελλάδα

  • Την έντονη αντίθεση της εκφράζει η ΚΟΜΑΘ για τις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς της χρήσης μολύβδινων σκαγίων στο κυνήγι και τη σκοποβολή. Αντίδραση που έχει εκφρασθεί επίσης από την Κ.Σ.Ε. Παράλληλα έχει λάβει χώρα μια σειρά ενεργειών από την Κ.Σ.Ε σε συνεργασία με την FACE (την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγών).
    Η πρόσφατη εισήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής REACH για περιορισμό-απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων στους υγροτόπους αποτελεί μια λανθασμένη θέση που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην άσκηση της θήρας, στη λειτουργία των Σκοπευτηρίων, αλλά και στη γενικότερη χρήση του μολύβδου στην αλιεία, αλλά και ασάφειες για τη χρήση μολύβδινων πυρομαχικών από την Αστυνομία ή τον Στρατό σε υγροτοπικές παραμεθόριες περιοχές.
    Επιγραμματικά η εισήγηση της επιτροπής REACH είναι να απαγορεύεται πλήρως η χρήση μολύβδου σε υγροτόπους. Ειδικά για τη θήρα προτείνει την ολική απαγόρευση μολύβδου για όλα τα θηράματα στους υγροτόπους και σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτούς, απαγορεύει επίσης την κατοχή ακόμα και κατά την απλή παρουσία ή διέλευση του πολίτη χωρίς άσκηση της θήρας. Ο ασαφής ορισμός του υγροτόπου και η απουσία σαφούς οριοθέτησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στα όργανα τήρησης και ελέγχου, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή αρχή της αναλογικότητας. Επίσης η απαγόρευση αυτή θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη και στους πολίτες.
    Για την Ελλάδα προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι καθώς από τις 6/9/2013 δεν επιτρέπεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών για το κυνήγι των πτηνών (παράβαση που συνδυάζεται με διοικητικό πρόστιμο που επιδικάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον κυνηγό) σε παντός τύπου υγροτοπικά οικοσυστήματα [(ΦΕΚ: Β/1495-6/9/2010), άρθρο 8, παρ.4.)]. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και τώρα.
    Για να αποκτήσει ισχύ η εισήγηση της επιτροπής REACH χρειάζονται ειδικές εγκρίσεις από ευρωπαϊκά όργανα (ευρωκοινοβούλιο, κ.ά) και ήδη οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή τους ενημερώνοντας τα αρμόδια όργανα.

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU