Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
Τετάρτη, 24 Αύγουστος 2022

Απομάκρυνση ημίαιμων χοίρων από περιοχή της Βέροιας

Οι ημίαιμοι χοίροι είχαν σκούρο χρώμα με αποτέλεσμα οι πολίτες να θεωρήσουν πως είναι άγριοι
Οι ημίαιμοι χοίροι είχαν σκούρο χρώμα με αποτέλεσμα οι πολίτες να θεωρήσουν πως είναι άγριοι

  • Αμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας και του Επιστημονικού Συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης σε κλήση της Προισταμένης του Δασαρχείου Βέροιας, την Τρίτη 23/8 στις 13.00 το μεσημέρι, για εμφάνιση αγριόχοιρου κοντά στο κέντρο της πόλης, πίσω από την υπεραγορά "Σκλαβενίτης". Οι κ. Παϊσιάδης και Γκάσιος μετέβησαν στο σημείο οπού διαπίστωσαν πως αντί για έναν υπήρχαν τρεις, ημίαιμοι – οικόσιτοι χοίροι, σκούρου χρώματος σε κτήμα με ανοιχτή πόρτα. Έκλεισαν άμεσα την πόρτα του κτήματος που ήταν ανοιχτή και περίμεναν τον ιδιοκτήτη για να την ασφαλίσει και να σιγουρευτούν πως δεν πρόκειται να βγουν έξω τα ζώα. Εκείνη την ώρα, έξω από το κτήμα είχε μόλις σταθμεύσει λεωφορείο που μετέφερε παιδιά, ενώ ήταν παρόντες οι γονείς τους για να τα παραλάβουν.
    Τα ίχνη που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν πως οι ημίαιμοι χοίροι κυκλοφορούσαν ελεύθερα εκτός κτήματος, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα ή έστω το φόβο στους περαστικούς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κτήματος οι χοίροι βρίσκονται σε ειδικό χώρο, αλλά προφανώς βρήκαν τρόπο να εξέλθουν, με αποτέλεσμα πολίτης, που τους είδε, να καλέσει το Δασαρχείο θεωρώντας πως πρόκειται για αγριόχοιρους, και το Δασαρχείο με τη σειρά του ζήτησε τη συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας.

    Αν και οι χοίροι ήταν οικόσιτοι, η αντιμετώπιση του περιστατικού προσομοιάζει με αυτή της απομάκρυνσης αγριόχοιρων που έχουν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο και κάνουν όλο και πιο συχνά την παρουσία τους σε περιαστικό και αστικό περιβάλλον με κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επίσης η παρουσία ημίαιμων χοίρων στο περιβάλλον ευθύνεται για τον υβριδισμό των αγριόχοιρων με επιπτώσεις στους πληθυσμούς του και απαγορεύεται ρητά από την Ελληνική νομοθεσία.

    imiaimoi xoiroi veroia1

Απομάκρυνση ημίαιμων χοίρων από περιοχή της Βέροιας

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2023 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU