Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2023

Η ΚΟΜΑΘ βρέθηκε στον Έβρο για αποτίμηση της μεγάλης πυρκαγιάς και συνάντηση με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και αρμόδιους Φορείς

Η ΚΟΜΑΘ βρέθηκε στον Έβρο για αποτίμηση της μεγάλης πυρκαγιάς και συνάντηση με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και αρμόδιους Φορείς

  • Το τριήμερο 11-13/9/2023, μέλη του ΔΣ και συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Έβρου για αποτίμηση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς, εγκατάσταση συστήματος καταγραφής ειδών άγριας πανίδας και συμμετοχή σε σειρά συναντήσεων με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, Υπηρεσίες και Φορείς του νομού.
    Κλιμάκιο αποτελούμενο από επιστημονικούς συνεργάτες και ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ, παρουσία του Αντιπροέδρου και Υπεύθυνου Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κ. N. Γκατζάρα, και του Διευθυντή Επιστημονικής Τεκμηρίωσης, καθηγητή κ. Π. Μπίρτσα, περιηγήθηκε επί τρεις μέρες στις καμένες εκτάσεις από την Αλεξανδρούπολη εως το Σουφλί, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ υπεύθυνου για τη Θράκη, κ. Π. Πλατή. Κατά την παραμονή τους στην περιοχή πραγματοποιήθηκε αυτοψία και εκτίμηση των επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς, εγκατάσταση καμερών για παρακολούθηση της παρουσίας ζώων, παροχή τροφής για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των ειδών άγριων θηλαστικών της περιοχής, ενώ συμμετείχαν σε συναντήσεις με εκπροσώπους Υπηρεσιών, Φορέων και Οργανώσεων.
    Την Τρίτη 12/9/2023, σύσσωμο το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ συμμετείχε στην περιφερειακή τεχνική συνάντηση των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες και διοργανώθηκε από τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο. Παρόντες στη συνάντηση, εκτός από τα μέλη του ΔΣ της ΚΟΜΑΘ, ήταν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γ. Αραμπατζής, ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος της Θράκης και Πρόεδρος του Κ.Σ. Κομοτηνής κ. Π. Χαλβατζής και οι Πρόεδροι όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης.
    Στην περιφερειακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση με θέμα την αντιμετώπιση της θήρας στο πλαίσιο των διαχειριστικών μέτρων που λαμβάνονται μετά από μεγάλης έκτασης πυρκαγιά από τον Διευθυντή Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της ΚΟΜΑΘ Καθηγητή κ. Π. Μπίρτσα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση όπου εκτέθηκαν απόψεις και προτάσεις από όλους τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης, τον Πρόεδρο της ΚΣΕ και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ.
    Η πυρκαγιά στον Έβρο, έκαψε περίπου 962.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού εμβαδού της ΠΕ Έβρου, που ανέρχεται σε 4.246.894,07 στρέμματα.
    Η δυνατότητα διαχειριστικών παρεμβάσεων από την ΚΟΜΑΘ και τους ΚΣ, η άρση της ολικής απαγόρευσης θήρας και η ρύθμιση της εκγύμνασης των κυνηγετικών σκύλων στην ΠΕ Έβρου, αποτέλεσαν αντικείμενο στις συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ΚΟΜΑΘ.
    Στην περιφερειακή συνάντηση των Κυνηγετικών Οργανώσεων της Τρίτης 12/9/2023, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι συντονισμένες δράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων, με σκοπό τις διαχειριστικές παρεμβάσεις, την επιστημονικά ορθή αντιμετώπιση της άσκησης της θήρας και της εκγύμνασης σκύλων (στις καμένες εκτάσεις και σε περιφερειακή ζώνη αυτών) και την άρση της ολικής απαγόρευσης θήρας, με εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που ίσχυαν και ισχύουν έως σήμερα σε κάθε δασική πυρκαγιά που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα.
    Οι κυνηγοί του Έβρου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα και ακόμη και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς μετά από 17 μέρες, δε σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται εθελοντικά και να προβαίνουν σε συνεχείς ρίψεις τροφής στις καμένες εκτάσεις όπου προς έκπληξη όλων καταγράφηκαν πολλά είδη θηλαστικών που επιβίωσαν από τη μεγάλη καταστροφή.
    Τόσο ηθικά όσο και ουσιαστικά, η καθολική και αυθαίρετη απαγόρευση της θήρας, σε περιοχές σε απόσταση ακόμη και 60 χλμ από τα όρια της καμένης έκτασης, όπως επίσης και στη νήσο Σαμοθράκη, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικά τεκμηριωμένο και ενδεδειγμένο μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στα είδη της άγριας πανίδας και στην αποκατάσταση των λειτουργιών του περιβάλλοντος.
    Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουμε δηλώσει σε κάθε επίπεδο πως οι κυνηγοί είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις άμεσα στις δράσεις αποκατάστασης και φύλαξης των καμένων εκτάσεων αλλά δεν θα ανεχθούμε να γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα για να καλυφθούν όποιες αδυναμίες και ενδεχόμενες παραλείψεις και αστοχίες τρίτων.

     

     

    zarkadi1 evros

    Εικόνα 1: ο πληθυσμός των ζαρκαδιών που επιβίωσαν μετά την πυρκαγιά είναι μεγάλος και οι συναντήσεις με ζαρκάδια ήταν καθημερινές

     

     

    ripsi trofis 1 evros

    Εικόνα 2: Οι ριψεις τροφής για τα είδη της άγριας πανίδας από κυνηγούς γίνονται καθημερινά

     

     

    Camera1 evros

    Εικόνα 3: οι κάμερες που τοποθετήσαμε, προς ευχάριστη έκπληξή μας,  αποθανάτισαν πολλά είδη θηλαστικών στις καμένες εκτάσεις, όπως αγριόχοιρους, ζαρκάδια, ασβούς, λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες και λύκους

     

    Perifereiaki 2 evros

    Εικόνα 4: στην τεχνική περιφερειακή συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, το Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ και εκπρόσωποι όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης.

     

Η ΚΟΜΑΘ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2024 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU