Σάββατο 12 Ιουλίου 2025
Τετάρτη, 11 Αύγουστος 2004

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

  • Πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ
    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ (PHASIANUS COLCHICUS COLCHICUS)
    ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το έργο για την διάσωση του Κολχικού Φασιανού (PHASIANUS COLCHICUS COLCHICUS) περιελάμβανε συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία του είδους και για την ανάδειξη της σημασίας του. Πρόκειται για είδος που αριθμεί ελάχιστα άτομα (λιγότερα από 400) που διαβιούν όλα στην περιοχή μελέτης. Επισημαίνεται πως αυτός είναι ο μοναδικός πληθυσμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση. Η κύρια αιτία είναι η υποβάθμιση του ενδιατήματός του και η αλλοίωση του γενετικού υλικού.

    Στόχος του προγράμματος: Διάσωση του Κολχικού Φασιανού και δημιουργία δομής για την αύξηση του πληθυσμού του με απώτερο σκοπό τη χρησιμοποίησή του στην ανάπτυξη της θηραματικής οικονομίας.

    Ο πληθυσμός του Κολχικού Φασιανού στο Δέλτα του Νέστου είναι ο μοναδικός άγριος πληθυσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με μοναδικό πιθανόν γονιδιακό απόθεμα σε όλο τον κόσμο. Η εξαφάνιση του είδους είναι πιθανή τα επόμενα έτη. Αναμένεται με το πρόγραμμα αυτό να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες και οι κυνηγετικοί φορείς για την προστασία και διάδοση του Κολχικού Φασιανού.
    Επισημαίνεται ότι το κυνήγι του δεν επιτρέπεται. Η ζήτηση όμως για κυνήγι φασιανού είναι παραδοσιακά και διαχρονικά μεγάλη. Για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια οι ανάγκες αυτές καλύπτονται μέσα από την εκτροφή και απελευθέρωση ενός υβριδίου, του κυνηγετικού φασιανού. Η πρακτική αυτή μπορεί μεν να εξυπηρετεί ανάγκες θήρευσης, ιδίως στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές (ΕΚΠ), αλλά παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα τη μη ενασχόληση με το είδος του κολχικού φασιανού, του οποίου ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά. Οι λόγοι μείωσης είναι η αλλοίωση έως και καταστροφή των βιοτόπων του, κυρίως παραποτάμια δάση στη Μακεδονία. Έτσι σήμερα απαντά μόνο στο Δέλτα του Νέστου.

    Οι κύριες δράσεις του προγράμματος είναι:
    1) Πραγματοποίηση τεχνικής σύσκεψης και διακρατικής ημερίδας για τον Κολχικό Φασιανό (Ελλάδας – Βουλγαρίας).
    2) Έκδοση εντύπου: Τεχνικός Οδηγός για τη Διαχείριση και την Επαναεισαγωγή του Κολχικού Φασιανού.
    3) Εφαρμογή προστατευτικών και διαχειριστικών μέτρων στο Δέλτα του Νέστου και σε άλλες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 που θα πραγματοποιηθούν προσπάθειες επαναεισαγωγής
    4) Έκδοση ειδικής αφίσας

    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

    ΔΡΑΣΗ 1: Πραγματοποίηση τεχνικής σύσκεψης και ημερίδας

    Αναμενόμενα αποτελέσματα: ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και φορέων, δημιουργία δικτύου ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καταγραφή υφισταμένης κατάστασης στην Ελλάδα και Βουλγαρία.
    Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση είναι μια ουσιαστική δράση, που παράλληλα θα ευνοήσει και ενισχύσει τις κατάλληλες συνεργασίες.

    Η κύρια ενέργεια αυτής της δράσης ήταν η προετοιμασία και  διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ» στις 22 Απριλίου στη Χρυσούπολη του Ν. Καβάλας. Επιλέχθηκε η Χρυσούπολη καθώς αποτελεί το πιο κοντινό κέντρο της περιοχής μελέτης.
    Πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών και συναντήσεων με διάφορους φορείς. Τα θέματα των συναντήσεων αφορούσαν όχι μόνο τις δράσεις διαχείρισης για την προστασία του κολχικού φασιανού, αλλά και την προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ημερίδας.
    Συγκεκριμένα έγιναν:
    - Συνεχείς επαφές με το Δασαρχείο Καβάλας καθώς και με το Δασαρχείο Ξάνθης
    - Συναντήσεις με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
    - Συνάντηση με τον Καθηγητή Άγριας Πανίδας της Δασολογικής Σχολής της Σόφιας
    - Συνάντηση με ΕΘΙΑΓΕ
    - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
    - Συνάντηση με το Δήμο Χρυσούπολης
    - Συνάντηση με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης
    - Συνάντηση με τη Δημοτική Επιχείρηση Χρυσούπολης
    - Συνάντηση με το ΚΑΠΗ Χρυσούπολης
    - Παρουσίαση του θέματος σε συνεχή Διοικητικά Συμβούλια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ)
    - Συνεχείς συναντήσεις του επιστημονικού προσωπικού των Δασολόγων και Δασοπόνων της ΚΟΜΑΘ

    Διοργάνωση διεξαγωγή ημερίδας:
    Έγινε προγραμματισμός για την επιλογή της θεματολογίας της ημερίδας. Μετά από συνεργασία αποφασίσθηκε όπως οι κύριες παρουσιάσεις να αφορούν την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από την αρμόδια δασική αρχή, η περιγραφή της βλάστησης από το ΕΘΙΑΓΕ, οι απαιτήσεις για τη διαχείριση του κολχικού φασιανού και του ενδιαιτήματός του από το Τμήμα Δασολογίας & Περιβάλλοντος ΑΠΘ, η παρουσίαση του επιστημονικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος από την ΚΟΜΑΘ και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων διαχείρισης.
    Η συμμετοχή των φορέων και του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη με εκπροσώπους από τις δασικές υπηρεσίες, τις διευθύνσεις γεωργίας, το πανεπιστήμιο, τις τοπικές αρχές. Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των σπουδαστών του Τμήματος Δασικής Προστασίας από το Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας, καθώς και η προσέλευση ολόκληρων τάξεων από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Χρυσούπολης, όπου τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον κολχικό φασιανό, ο οποίος διαβιεί μόνο στην περιοχή τους.
    Στις 22 Απριλίου 2004 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διοργάνωσε ημερίδα για την προστασία του κολχικού φασιανού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης και εντασσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος « ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ (PHASIANUS COLCHICUS COLCHICUS) ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ (πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ).
    Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα για το είδος, που κινδυνεύει σήμερα με εξαφάνιση, καθώς ο μοναδικός πληθυσμός του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απέμεινε μόνο στην περιοχή των εκβολών του ποταμού Νέστου στο Νομό Καβάλας.

    Στην εκδήλωση μίλησαν ο καθηγητής της Δασολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κος Ν. Παπαγεωργίου, ο δασάρχης Καβάλας κος Δ. Παπαδόπουλος, ο δρ. δασολόγος Γ. Ευθυμίου από το ΕΘΙΑΓΕ, ο γενικός Διευθυντής της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ Δρ. Π. Μπίρτσας, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, δασοπόνος – θηραματοπόνος κος Π. Πλατής και ο υπεύθυνος επιστημονικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας, δασολόγος – θηραματολόγος κος Χ. Σώκος.
    Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζανε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κος Ν. Μαϊλιάνης, ο πρόεδρος του Κ.Σ Χρυσούπολης κος Α. Αποστολίδης και ο κος Κ. Σκορδάς δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος επικοινωνίας και τύπου της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ.
    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Υπουργείων, φορέων, δημόσιων υπηρεσιών, πανεπιστημίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, σχολεία, εκπαιδευτήρια και πλήθος πολιτών.
    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Χρυσούπολης και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γκουλφάς, ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ κ. Μαϊλιάνης, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Χρυσούπολης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης.
    Το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας και το έργο που πραγματοποίησε  στο διάστημα ενός έτους που διήρκησε το πρόγραμμα.
    Γνωστοποίησε τη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού του άγριου κολχικού φασιανού, τη σπουδαιότητα της φυσικής εκτροφής του και ανέλυσε τα διαχειριστικά μέτρα που χρειάζεται να υλοποιηθούν ώστε να καταφέρουμε να ανορθώσουμε τον πληθυσμό του είδους στην περιοχή επιδιώκοντας μεσοπρόθεσμα την περαιτέρω εξάπλωσή του στον υπόλοιπο βορειοελλαδίτικο χώρο, όπου διαβιούσε την προηγούμενη εκατονταετία.
    Τόνισε παράλληλα την αναγκαιότητα μιας διαχειριστικής πολιτικής με γνώμονα την προστασία του είδους μέσω μιας θηρευτικής πολιτικής που θα μεγιστοποιεί την αξία του είδους και θα αιτιολογεί την αειφόρο ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού του στο μέλλον.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η μέθοδος της εκτίμησης του πληθυσμού των φασιανών, η οποία βασίστηκε στην καταγραφή των φωνών των αρσενικών ατόμων κατά την περίοδο της προαναπαραγωγικής περιόδου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου, στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού.
    Ο συνολικός πληθυσμός του είδους ανέρχεται περί των εκατό ατόμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι φασιανοί βρίσκονται εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού και οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίζονται στις περιφραγμένες εκτάσεις του παραποτάμιου δάσους.
    Σε δεύτερη φάση έγινε η αξιολόγηση της καταλληλότητας  των ενδιαιτημάτων τους σε σχέση με τις χωροκράτειές τους με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων που λαμβάνουν υπόψη πλήθος παραμέτρων μεταξύ των οποίων είναι η βλάστηση, η τροφή, η όχληση κ.α.
    Ακολούθησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων που αφορούσαν τη βελτίωση του βιοτόπου(ενδιαιτημάτων), όπως σπορές με κατάλληλα φυτικά είδη(αγρωστώδη – ψυχανθή) για παροχή τροφής στους φασιανούς, δημιουργία διακένων (μωσαϊκού βλάστησης), απαραίτητων για την εγκατάσταση χωροκρατειών και την επιβίωση των φασιανών καθώς και η τοποθέτηση πειραματικών ποτίστρων για την ευκολότερη ανεύρεση νερού από τα πουλιά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

    Τονίστηκε μεταξύ των άλλων η ανάγκη για τη διερεύνηση της αρπακτικότητας των φυσικών εχθρών τους και η ρύθμιση των πληθυσμών τους στο επιθυμητό επίπεδο.
    Τέλος δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των διαφόρων χρηστών της περιοχής προκειμένου να προστατευτεί το είδος και να αποτραπούν άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιδράσεις για το φασιανό και επισημάνθηκε η ανάγκη για μια διαρκή και συνεχή υποστήριξη του κολχικού φασιανού που αποτελεί πολυτιμότατο γεννητικό υλικό και πολιτιστική αξία του τόπου μας.
    Αξίζει να σημειωθεί το πολύ θετικό κλίμα και η σύμπνοια των επιστημονικών φορέων και των υπηρεσιών για την αναγκαιότητα της προστασίας του κολχικού φασιανού. Επίσης η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια τόσο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και για την όλη εν γένει παρουσία και δράση της στην περιοχή.

    Η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε ενώ σύμφωνα με την υποχρέωση του προγράμματος δημιουργήθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας, σε ηλεκτρονική μορφή cd-rom. Στα πρακτικά είναι καταγεγραμμένες όλες οι εισηγήσεις σε μορφή real video, οι παρουσιάσεις σε μορφή powerpoint και σε μορφή word. Τα πρακτικά ολοκληρώθηκαν στις 30 Απριλίου, μετά από επιμέλεια της ΚΟΜΑΘ και επεξεργασίας από ειδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών πρακτικών από συνέδρια. Οι αποδέκτες αυτών των πρακτικών είναι πέρα από τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρέθησαν στην ημερίδα, οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητικοί φορείς.

    Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας.
    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
    ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
    22 Απριλίου 2004

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    9:30 – 10.00  Προσέλευση
    10.00 – 10.30  Χαιρετισμοί
    10.30 – 10.45 Μελλοντικές δράσεις διαχείρισης και προστασίας στο δέλτα του ποταμού Νέστου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δασάρχης Καβάλας
    10.45 – 11.00 Διαχείριση θηραματικών πληθυσμών, Νικόλαος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.
    11.00 – 11.15 Ο πληθυσμός του κολχικού φασιανού και η διαχείριση ενδιαιτήματος του στο Δέλτα του Νέστου, Πέτρος Πλατής, Δασοπόνος, ΚΟΜΑΘ
    11.15 – 11.30 Απελευθέρωση φασιανού: Σκοπιμότητα και επιλογή τεχνικών, Περικλής Μπίρτσας, Δρ Δασολόγος – Θηραματολόγος, ΚΟΜΑΘ
    11.30 – 12.00  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
    12.00 – 12.15 Κατάσταση παρόχθιας βλάστησης στο δέλτα του Νέστου, Γεώργιος Ευθυμίου, Δρ Δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ
    12.15 – 12.30 Σχέδιο διαχείρισης του κολχικού φασιανού στην Ελλάδας, Χρήστος Σώκος, Δασολόγος – Θηραματολόγος, ΚΟΜΑΘ
    12.30 – 13.30 Συζήτηση – Συμπεράσματα
    13.30    ΓΕΥΜΑ

    Δράση 2: Έκδοση Τεχνικού Οδηγού για τη Διαχείριση και επαναεισαγωγή του Κολχικού Φασιανού

    Πρόκειται για επιστημονικό σύγγραμμα που αναφέρεται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την διατήρηση του Κολχικού Φασιανού. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει σχετικό σύγγραμμα. Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως «εγχειρίδιο» για τη διαχείριση του είδους και για την επανεισαγωγή του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    Αναμενόμενα αποτελέσματα: τεκμηρίωση της ανάγκης περιορισμού των λανθασμένων απελευθερώσεων του Κυνηγετικού Φασιανού, επιστημονικός σχεδιασμός των προσπαθειών προστασίας και επαναεισαγωγής του είδους (τον Οδηγό πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες).

    Οι κύριες εργασίες για την ολοκλήρωση αυτής της Δράσης ήταν:
    - Συνεχείς επαφές με τη Δασική Υπηρεσία
    - Συνεχείς επαφές με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
    - Ολοκλήρωση της συλλογής ειδικής βιβλιογραφίας
    - Πραγματοποιήθηκε συγγραφή εγχειριδίου από διεπιστημονική ομάδα για τη διαχείριση του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα. Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε επιστήμονες που ασχολούνται με τη διάσωση της ελληνικής πανίδας και την ανάπτυξη της θήρας. Ενδιαφέροντα στοιχεία μπορούν επίσης να αποκομίσουν επιστήμονες που ασχολούνται με τις επιδράσεις των χρήσεων γης (γεωργία, δασοπονία, λιβαδοπονία) στην άγρια πανίδα και την οικονομική των φυσικών πόρων. Το εγχειρίδιο περιέχει Προτεινόμενο Σχέδιο Δράσεων για τη διάσωση του κολχικού φασιανού και την ανάδειξη της σημασίας του είδους.
    - Κατάρτιση ειδικού Ερωτηματολόγιου για τα υβρίδια φασιανού για τους Θηροφύλακες της Ελλάδας. Σχεδιάστηκε ερωτηματολόγιο για να καταγραφούν οι περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχουν πληθυσμοί ή ομάδες από υβρίδια φασιανού. Σκοπός ήταν εξεταστεί ο κίνδυνος γενετικής μόλυνσης του κολχικού φασιανού. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου
    - Ερωτηματολόγιο για τον κολχικό φασιανό για τους επιστημονικούς φορείς της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάστηκε ερωτηματολόγιο για να καταγραφούν οι περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο όπου υπάρχουν πληθυσμοί ή ομάδες ατόμων από το υποείδος. Σκοποί ήταν: α) να ερευνηθεί η πληθυσμιακή κατάσταση του υποείδους και ο κίνδυνος εξαφάνισής του σε παγκόσμιο επίπεδο, και β) να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης διακρατικών δράσεων. Το ερωτηματολόγιο αποστάλθηκε σε ειδικούς θηραματολόγους υπηρεσιών και φορέων των κρατών. (Βουλγαρία, Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία, Σερβία, FYROM, Αλβανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, κλπ). Τα ερωτηματολόγια επεξεργάσθηκαν και οι απαντήσεις των ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο ενσωματώθηκαν στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της εν λόγω έκδοσης. Τονίζεται πως ειδική επεξεργασία θα ακολουθήσει με δεύτερο κύκλο επικοινωνίας με τους φορείς αυτούς ώστε να αποτελέσει ειδική επιστημονική εργασία που θα ανακοινωθεί-δημοσιευθεί σε διεθνές περιοδικό την επόμενη χρονιά (περιοδικό Tragopan ειδικής ομάδας θηραματολόγων)
    - Πραγματοποιήθηκε ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο: «Δείκτης καταλληλότητας ενδιαιτήματος για τον φασιανό: εφαρμογή στο Δ. Νέστου». Ο Δείκτης Καταλληλότητας Ενδιαιτήματος (ΔΚΕ) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της άγριας πανίδας του οποίου η παρουσίαση και η εφαρμογή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.  Ο ΔΚΕ χρησιμοποιείται στις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στον σχεδιασμό της βελτίωσης του ενδιαιτήματος και της εγκατάστασης νέων πληθυσμών φασιανού.
    - Βρίσκεται υπό κρίση επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα με τίτλο: Απελευθερώσεις ορνιθόμορφων: σκοπιμότητα και επιλογή τεχνικών. Η δημοσίευση αυτή στοχεύει να βελτιώσει το υπάρχον καθεστώς απελευθέρωσης φασιανών.

    Δράση 3: Εφαρμογή προστατευτικών και διαχειριστικών μέτρων στο Δέλτα του Νέστου, και σε άλλες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 όπου θα διερευνηθούν προσπάθειες επαναεισαγωγής

    Αναμενόμενα αποτελέσματα: Αύξηση του πληθυσμού του Κολχικού στο Δέλτα του Νέστου, βελτίωση του ενδιαιτήματος, ενίσχυση της φύλαξης στο παραποτάμιο δάσος και στην ευρύτερη περιοχή

    Οι κύριες εργασίες για την ολοκλήρωση αυτής της Δράσης ήταν:
    - Συνεχείς επαφές με τη Δασική Υπηρεσία
    - Συνεχείς επαφές με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
    - Απογραφή πληθυσμού κολχικού φασιανού
    - Καταγραφή χωροκρατειών
    - Εκτίμηση κατάστασης πληθυσμών αρπάγων
    - Εκτίμηση Δείκτη Καταλληλότητας Ενδιαιτημάτων (ΔΚΕ)
    - Εκπόνηση σχεδίου βελτίωσης ενδιαιτημάτων
    - Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων σε άμεση συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και την ενεργοποίηση του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου της Χρυσούπολης (σπορές, φυτεύσεις, δημιουργία διακένων, εγκατάσταση ποτιστρών και ταϊστρών κλπ)
    - Συνεργασία με το Σώμα Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής
    - Ενίσχυση των περιπολιών, ελέγχων με το προσωπικό και τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής
    - Σχέδιο βελτίωσης του ενδιαιτήματος του φασιανού στο Δ. Νέστου. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης έχει δρομολογήσει τη συνέχιση της χρηματοδότητσης των έργων βελτίωσης του ενδιαιτήματος του κολχικού στο Δ. Νέστου και την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών για το υποείδος. Το θέμα εξετάσθηκε και κατά την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσούπολη στις 22 Απριλίου, όπου η ΚΟΜΑΘ εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση του έργου.
    - Εφαρμογή υποδράσεων για το υποείδος του κυνηγετικού φασιανού (υβρίδιο) σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Παρακάτω αναφέρεται η δράση στο Βελβεντό του Ν. Κοζάνης
    - Προγραμματισμός δράσεων μετά τη λήξη του προγράμματος

    ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ
    ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Στην περιοχή του Βελβεντού Ν. Κοζάνης έγινε 2 φορές απελευθέρωση κυνηγετικού φασιανού (200 άτομα το 2002 και 300 άτομα το 2003), σε πυρήνα προσαρμογής που υπάρχει σε καταφύγιο πλησίον του οικισμού και κοντά σε γεωργικές καλλιέργειες. Από πληροφορίες από θηροφύλακες, κυνηγούς, αγρότες καθώς και υπαλλήλους της τοπικής δασικής αρχής οι οποίοι τακτικά ακούν κρωξίματα φασιανών και μάλιστα κάποιοι συνάντησαν ακόμα και μικρά, ίσως να υπάρχει περίπτωση εγκατάστασης πληθυσμού.
    Αυτό έγινε αιτία να ξεκινήσει μια έρευνα ανάλογη με αυτή του Νέστου αλλά σε μικρότερη έκταση για να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση εάν όντως υπάρχει πληθυσμός στην περιοχή. Η υπό έρευνα περιοχή ανέρχεται στα 800 περίπου εκτάρια και σχεδόν στο σύνολό της αποτελείται από γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις με μονοετείς και πολυετείς καλλιέργειες (ροδακινιές, μηλιές, αμπέλια, καλαμπόκια, σιτηρά κ.λ.π)
    Η έρευνα υλοποιήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της Δυτικής Μακεδονίας της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, με τη βοήθεια των μελών του Κ.Σ. Βελβεντού και του εκεί εδρεύοντος Ομοσπονδιακού Θηραφύλακα. Εφαρμόστηκε η μέθοδος ακούσματος των κρωξιμάτων των αρσενικών φασιανών και εντοπίστηκαν 13 χωροκράτειες. Εάν θεωρήσουμε ότι α) η αναλογία φύλλου είναι 1:1, β) δεν ακούσαμε το 20% των αρσενικών και γ) το 5% των αρσενικών δεν έχουν χωροκράτεια, τότε ο πληθυσμός  στην υπό έρευνα περιοχή υπολογίζεται στα 34 άτομα. Μάλλον όμως είναι μεγαλύτερος γιατί κατά τις απελευθερώσεις η αναλογία φύλλου δεν ήταν 1:1 αλλά τα θηλυκά ήταν πολύ περισσότερα.
    Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες από την ίδια πηγή,  υπάρχουν και άλλες χωροκράτειες σε διπλανή μη ερευνηθείσα έκταση, η οποία θα μελετηθεί την άνοιξη του επομένου έτους. Τότε θα γίνει επίσης και επανάληψη των μετρήσεων στην ήδη ερευνηθείσα περιοχή.
    Μετά από συνεννόηση με τον τοπικό Κ.Σ. δε θα γίνει άλλη απελευθέρωση φασιανών στην περιοχή που πραγματοποιείται η έρευνα και επειδή όλες οι χωροκράτειες, πλην μίας, παρατηρήθηκαν μέσα σε κυνηγότοπο (οι φασιανοί εγκατέλειψαν το καταφύγιο άγριας ζωής και εγκαταστάθηκαν στον κυνηγότοπο λόγω καταλληλότητας του ενδιαιτήματος εκείνης της περιοχής), θα γίνεται στο εξής και καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι:
    - παρότι τα πουλιά προέρχονταν από τεχνητή εκτροφή (εκτροφείο Κουρί Κοζάνης)
    - παρότι  κάποια θηρεύτηκαν από τους κυνηγούς
    - παρότι η παρουσία αρπακτικών (κουνάβι, αλεπού, πτερωτά) είναι έντονη
    Αρκετά από αυτά κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπαραχθούν. (Εντοπίστηκαν και φωλιά με αυγά και θηλυκό με μικρά). Επομένως η περίπτωση αξίζει να ερευνηθεί

    Στη αναφορά επισυνάπτεται επίσης η ανακοίνωση για τον Δείκτη Καταλληλότητας Ενδιαιτήματος (ΔΚΕ)

    Δράση 4: Έκδοση αφίσας

    Έκδοση αφίσας με τον Κολχικό Φασιανό και την αναγραφή κατάλληλου μηνύματος.

    Αναμενόμενα αποτελέσματα: ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων.

    Αν και πρόκειται για αυτόνομη δράση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κατάλληλο οπτικό, κυρίως φωτογραφικό υλικό. Κατά τις παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας του έργου φωτογραφήθηκαν και κυρίως βιντεοσκοπήθηκαν άτομα άγριου πληθυσμού κολχικού φασιανού. Το υλικό αυτό υπάρχει ήδη σε βιντεοκασέτα και θα συμπληρωθεί με κατάλληλο mastering ώστε να αποτελεί χρήσιμο βοήθημα αναγνώρισης.
    Το υλικό αυτό επιδείχθηκε σε ειδικό ζωγράφο φύσης (βραβευμένο σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς), ο οποίος ανέλαβε να εκπονήσει πρωτότυπο έργο ζωγραφικής με αναπαράσταση κολχικού φασιανού. Το έργο του αυτό κοσμεί την αφίσα. Σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ καταρτίσθηκε το συνοδευτικό κείμενο που αναφέρεται στον φασιανό και εμφανίζεται στην αφίσα (επισυνάπτεται παρακάτω)
    Η αφίσα εκδόθηκε σε 3000 αντίτυπα και ήδη διανεμήθηκε με τη βοήθεια του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσούπολης στην περιοχή. Επίσης μεγάλος αριθμός αφισών διανεμήθηκε κατά την δημοσιοποίηση του προγράμματος με τη συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ στην Διεθνή Έκθεση Agrotica 2004 στη Θεσσαλονίκη και στους 150 συμμετέχοντες (χωρίς τους μαθητές) στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στη Χρυσούπολη.

    Δράσεις δημοσιοποίησης του έργου

    Το περιεχόμενο του προγράμματος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για είδος όπου το 100% του ευρωπαϊκού πληθυσμού απαντά στην Ελλάδα.
    Δεδομένου ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, υπήρξε μια πολύ καλή ανταπόκριση στο σύνολο του ειδικού τύπου, αλλά και στις ημερήσιες εφημερίδες.

    Επιγραμματικά αναφέρονται οι εξής δράσεις δημοσιοποίησης:
    - Αναφορά σε κυνηγετικά περιοδικά (Κυνηγός + Φύση, Κυνηγεσία Κυνοφιλία, Κυνηγετική Συνείδηση, Κυνηγετικές Ειδήσεις, κλπ) που κυκλοφορούν σε δεκάδες χιλιάδες φύλλα
    - Ευρύτατη πολυσέλιδη προβολή από τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (μέσα από τα ειδικά τους εβδομαδιαία ένθετα) καθώς και στον τοπικό τύπο της Καβάλας
    - Συνεντεύξεις στις τηλεοράσεις MEGA, ΕΡΤ 3, και στα τοπικά κανάλια
    - Συνεχείς αναφορές στα τοπικά ραδιόφωνα
    - Καθημερινό ραδιοφωνικό σποτ για την ημερίδα στην τοπική Ραδιοφωνία της ΕΡΑ
    - Αφιερώθηκαν πολλές ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
    - Προβολή από τις ειδικές ιστοσελίδες www.e-artemis.gr, www.orion.net.gr, www.hunter.gr, www.kynigos.net.gr, www.hunters.gr, www.ksellas.gr, www.kynigotopos.gr, που δέχονται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.
    - Παρουσίαση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων του έργου στο πανελλήνιο δασολογικό συνέδριο και στο παγκόσμιο συνέδριο θηραματολόγων στην Πορτογαλία
    - Αναφορά του έργου σε ειδική ημερίδα, με τη συνδιοργάνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων και της ΚΟΜΑΘ, στη Θεσσαλονίκη
    - Δημιουργία ειδικού poster για τις εκδηλώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Αθήνα
    - Δημιουργία ειδικού poster για την Agrotixca 2004
    - Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο στην Agrotica 2004 και ενημέρωση χιλιάδων επισκεπτων για τη σημασία του κολχικού φασιανού
    - Ειδική διάλεξη στην Πανελλήνια Έκθεση DIANA 2004 στην Αθήνα, σε συνεργασία με το δίκτυο Ωρίων
    - Πλήρης αναφορά στην ετήσια έκδοση «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ 2004, τα πάντα περί θήρας» που μοιράζεται δωρεάν σε 5.000 αποδέκτες

40000

ΚΥΝΗΓΟΙ

63

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

63

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

8

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

ΠΑΘΟΣ

Powered by | Copyright 2025 © • Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

MENU