Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 53 – 89 cm

Άνοιγμα φτερών:  70 – 90 cm

Βάρος αρσενικού:  800 – 1800 gr

Βάρος θηλυκού:  720 – 1250 gr

 

Γνωρίσματα

Το αρσενικό έχει ζωηρά χρώματα μακριά ουρά, σκούρο πράσινο κεφάλι με λευκό περιλαίμιο, τις περισσότερες φορές.

Το θηλυκό έχει χρώμα καστανό με μακριά ουρά.

 

Γεωγραφική εξάπλωση

Ζει στη δυτική Ασία στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Κασπία Θάλασσα. Στη χώρα μας έχει εισαχθεί σε διάφορες περιοχές καθώς και σε Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές.

 

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Είδος επιδημητικό. Προτιμάει δασωμένες περιοχές με διάκενα και νερά. Αναπαράγεται μέσα ή κοντά σε δασικά οικοσυστήματα, σε κοιλάδες  και δέλτα ποταμών, σε λόφους με πυκνή βλάστηση και νερό, σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες κ.λ.π. Το αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής  δεν ανέχεται την παρουσία άλλου «ανταγωνιστή» κοντά του, και υπερασπίζεται το «χαρέμι» του το οποίο αποτελείται από 2 – 7 θηλυκά. Φωλιάζει σε μια κοιλότητα στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση η οποία, συνήθως, δεν στρώνεται με ξηρή βλάστηση. Την φωλιά την κατασκευάζει το θηλυκό και γεννάει μια φορά το χρόνο 7 – 17 αυγά χρώματος ελαιοκαφέ ή γκριζοπράσινου, τα οποία επωάζει για 23 – 28 ημέρες. Οι νεοσσοί μπορούν να βαδίζουν αμέσως μετά την εκκόλαψη και εγκαταλείπουν την φωλιά. Είναι έτοιμοι να πετάξουν σε ηλικία 12 ημερών και ανεξαρτητοποιούνται μετά από 10 – 12 εβδομάδες.

 

Τροφή

Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών, σπόρους και ασπόνδυλα.

 

Κυνήγι

Σε κάποιους νομούς της Ελλάδας, όπου έχουν εισαχθεί υβρίδια φασιανού, επιτρέπεται το κυνήγι του  για  μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο τα περισσότερα πουλιά απελευθερώνονται μέσα στις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές (ΕΚΠ) όπου και αποτελούν μαζί με τις νησιώτικες πέρδικες τα κυριότερα θηράματα που «προσφέρονται». Ωστόσο το κυνήγι στις ΕΚΠ δεν γίνεται όπως θα έπρεπε γιατί, συνήθως, στα απελευθερούμενα πουλιά δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος  προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίηση σκύλου δείκτη (φέρμας). Συνιστώνται όπλα με ανοιχτά τσόκ και φυσίγγια με μάλλινη τάπα Νο 6 – 7.

Υβρίδιο κολχικού φασιανού