Διαστάσεις

Μήκος σώματος 35 -45 cm

Βάρος αρσενικού:  1200 – 2000 gr

Βάρος θηλυκού:  1200 – 2000 gr

 

Γνωρίσματα

Αυτιά κοντύτερα από το μήκος του κεφαλιού. Απουσιάζουν οι μαύρες λωρίδες στις άκρες των αυτιών. Πιο κοντά πόδια από το λαγό, γεγονός που φαίνεται χαρακτηριστικά όταν τρέχει. Ζει μόνο στη νησιώτικη Ελλάδα, σε πεδινές και  λοφώδεις περιοχές με γαιώδη ή αμμώδη εδάφη.

 

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Το συναντάμε σε λιβάδια που συνορεύουν με θαμνότοπους, δάση, βράχια κ.λπ. Δραστηριοποιείται τη νύχτα εκτός αν δεν ενοχλείται, οπότε βγαίνει και την ημέρα. Είδος κοινωνικό, φωλιάζει κατά αποικίες. Φτιάχνει τη φωλιά του μαζί με άλλα σε στοές, βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με πολλές διακλαδώσεις. Γεννάει 4 – 7 φορές το χρόνο από 3 – 12 μικρά, που είναι γυμνά και τυφλά.


Τροφή

Τρέφεται με βλάστηση και καρπούς.